Miličković: Ustavni sud hitno da spriječi pljačku

Sutkinja Ustavnog suda Desanka Lopičić, koja u v.d. stanju predsjedava Ustavnim sudom i saziva njegove sjednice pozdravila se sa Miličkovićem, prilikom izlaska iz zgrade
2733 pregleda 2 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković, Aleksandar Perović iz NVO “Ozon”, Momo Joksimović iz Partije penzionera, invalida i restitucije i još nekoliko lica počeli su danas okupljanja pred ulazom u zgradu Ustavnog suda, u periodu od 12 do 15 časova, ne bi li natjerali sudije te institucije da što prije razmatraju i ocijene ustavnost članova 23. i 24. Zakona o energetici.

Posebno spore to što je na računima za električnu energiju i dalje ostala jedna naknada za podsticaj proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE).

"Ustavni sud hitno da spriječi pljačku građana... "Ozakonjena je pljačka familije Đukanović...", pisalo je između ostalog na razvijenim transparentima pred najvišom sudskom instancom.

"Tražićemo ovdje svaki dan pravdu i od Ustavnog suda i Skupštine Crne Gore, instutucija koje mi plaćamo. Pa ko izdrži", poručio je Miličković.

Aleksandar Perović iz Ozona kazao da su došli pred Ustavni sud da podrže Miličkovićevu inicijativu, a sve u cilju da se zaštiti javni interes.

"Kao neko ko dolazi iz sektora i bavi se zaštitom životne sredine, vrlo dobro znamo kakve su sve posljedice pogrešne politike Vlade da subvencioniše izgradnju mHE... Želio bih da pitam mogu li kao potrošač da ne plaćam tu nekonkurentnu i favorizovanu električnu energiju na tržištu", istakao je Perović i napomenuo da bi građanima trebalo omogućiti slobodu izbora i na tržištu električne energije.

NVO aktivisti pozvali su sudije Ustavnog suda Drašković, Iličković, Gogić i Lopičić što prije da uzmu u razmatranje inicijativu za odredbe spornih članova Zakona o energetici i da ne dozvole da i njihovi potomci “u narednih 30 godina plaćaju reket”, odnosno, naknadu za podsticaj proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Sutkinja Ustavnog suda Desanka Lopičić, koja u v.d. stanju predsjedava Ustavnim sudom i saziva njegove sjednice pozdravila se sa Miličkovićem, prilikom izlaska iz zgrade i pitala ga, kako je objasnio novinarima, “što je tu”?

Na ovaj korak su se odlučili jer su, kako tvrde, imali najave da će se Ustavni sud o njihovoj inicijativi izjasniti do 1. juna prošle godine, a to još nije učinjeno. Poručili su da će protestovati dok nadležne sudije “uzmu predmet u rad i daju prihvatljivi rok za odlučivanje”.

Bonus video: