Blažovi i Bemaksovi partneri iz Kine prvo moraju u karantin

Predstavnici DEC-a moraju biti dvije sedmice pod medicinskim nadzorom, nakon što doputuju iz Kine u Crnu Goru, pošto je u toj zemlji epidemija koronavirusa
8446 pregleda 7 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja i deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja i deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.03.2020. 09:59h

Do potpisivanja ugovora o ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane (TE) u Pljevljima sa izabranim konzorcijumom Dec Intenacional - Bemax - BB Solar - Permonte nije došlo u februaru, što je bila jedna od najava državne Elektroprivrede (EPCG).

U EPCG su juče saopštili da očekuju tokom ovog mjeseca ugovor za investiciju od 54 miliona eura.

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici DEC-a moraju biti dvije sedmice pod medicinskim nadzorom, nakon što doputuju iz Kine u Crnu Goru, pošto je u toj zemlji epidemija koronavirusa.

“U ovom momentu stekli su se svi preduslovi za potpisivanje ugovora i trenutno se radi na dolasku kolega iz Kine, organizovanju sastanka i definisanju datuma koji se očekuje u martu”, saopšteno je “Vijestima” u EPCG.

Prema prvobitnim najavama, ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE trebalo je da bude potpisan do kraja 2019. godine, što se nije desilo i to pomjera željene rokove za početak ovog posla od kojeg zavisi i čistiji vazduh u Pljevljima, najzagađenijem crnogorskom gradu.

“Sa izabranim konzorcijumom smo završili sve potrebne pregovore o potpisivanju ugovora za projekat ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE “Pljevlja”. U cilju pravilnog sagledavanja vremenskog okvira i prolongiranja prvobitnog najavljenog roka trebalo bi imati u vidu vremenski period pravosnažnosti donijetih odluka tj. rokova za potencijalne žalbe svih učesnika u tenederskom procesu, Takođe, očekivalo se i poštovanje procedura kineskog patrnera u dobijanju bankarskih garancija u svim fazama projekta za šta je bilo potrebno određeno vrijeme”, odgovorili su juče iz EPCG.

Komisija za otvaranje i vrednovanje EPCG izabrala je 8. novembra prošle godine ponudu, vrijednu 54.427.700 eura sa PDV-om, konzorcijuma koji predvodi kineski DEC, a u kojem je i sin predsjednika Crne Gore, Blažo Đukanović, preko firme BB Solar.

Odbijene su ponude kineske Shangai Electric Group Co.Ltd od 97.922.683 eura i njemačko-slovenačkog konzorcijuma Hamon - Rudis od 72.539.500 eura. Nije bilo žalbi na odluku EPCG o izboru najpovoljnije ponude na ovom tenderu. Projekat ekološke rekonstrukcije TE treba, prema prvobitnim najavama, da bude realizovan do 2021. godine i da omogući nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana-Rudnik uglja) u narednih 20 do 30 godina.

Iz EPCG su krajem prošle godine saopštili da će ovaj posao biti završen do 2022. godine.

Izrada i revizija glavnog projekta trajaće šest mjeseci. Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, trebalo bi da se obezbijedi i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Novi ugovor sa Unipromom za KAP

EPCG i Uniprom KAP potpisali su novi jednogodišnji ugovor o isporuci struje, uz mogućnost da bude produžen ako bude poštovan, potvrđeno je u EPCG.

“Novi ugovor definiše isporuku električne energije u vrijednosti od 45 eura po megavat-času (MWh). Prethodni ugovor je ispoštovan i novi je zaključen nakon ispunjavanja obaveza iz prethodnog, a takvu politiku nastavićemo i u narednom periodu sa svakim našim kupcem”, saopštili su iz EPCG.

EPCG je, u posljednje tri godine, imala potpisan ugovor o snabdijevanju sa kompanijom Uniprom po cijeni 38,9 eura po megavat-satu električne energije. Taj ugovor je istekao 16. februara ove godine.

Bonus video: