Sekulić: UAE u 2017. i 2018. najveći investitor u CG, postoji puno prostora da se saradnja nastavi

Sekulić je navela da su razgovarali i o mogućnosti uvođenja direktnog leta između Podgorice i UAE
665 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekonomije
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekonomije

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nastavljaju uspješnu saradnju, pri čemu ima puno prostora za njenu konkretizaciju u oblasti energetike, turizma, industrije i poljoprivrede, ocijenjeno je na sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju vlada dvije zemlje.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da su na sjednici koja je danas završila u Dubaiju, razmatrani konkretni modaliteti bilateralne ekonomske saradnje u trgovini, investicijama, turizmu, malim i srednjim preduzećima i inovacijama, energetici, prosvjeti i nauci, poljoprivredi, kulturi i saobraćaju.

Sekulić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazala da su tokom dvnodnevne sjednice razgovarali o daljoj ekonomskoj saradnji između Crne Gore i UAE.

„Osim što su UAE u 2017. i 2018. godini bile najveći investitor u Crnoj Gori, saglasili smo se da postoji puno prostora da se saradnja nastavi kroz konkretne projekte u oblasti energetike, turizma, industrije i poljoprivrede. To je jako dobro partnerstvo koje godinama postoji u političkom, diplomatskom i svakom drugom smislu“, rekla je Sekulić.

Ona je kazala da su razgovarali o konkretnim projektima i da se nada da će kroz organizaciju Expo 2020, koji se ove godine održava u Dubaiju, imati priliku da prikažu sve što Crna Gora nudi.

Sekulić je navela da su razgovarali i o mogućnosti uvođenja direktnog leta između Podgorice i UAE.

„Važno je pomenuti da UAE ulažu puno u sektor istraživanja i razvoja, posebno sa aspekta razvoja novih tehnologija, tako da sam im prenijela naše ideje koje se odnose na osnivanje regionalnog centra za hidrokarbonsku terapiju. To je dodatna prilika da sarađujemo i u oblasti nauke i istraživanja“, saopštila je Sekulić.

Ministar ekonomije UAE, Sultan bin Sajed al-Mansuri, rekao je da se jako raduje saradnji između Crne Gore i UAE i da je Crna Gora jako bliska narodu UAE.

„Postoje strateške veze između ove dvije zemlje koje se godinama grade. Vidimo velike mogućnosti saradnje kroz turizam, trgovinu i poljoprivredu. Razgovarali smo o novoj potencijalnoj saradnji u oblasti inovacija, kao i razvoju malih i srednjih preduzeća”, kazao je Al-Mansuri.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će imati priliku da učestvuje na Expo 2020 koji se održava u Dubaiju gdje će biti prilike da se predstave crnogorske kompanije i da prikažu ljepotu i mogućnosti Crne Gore.

On je rekao da je prepoznajući povoljan investicioni ambjent i energetske potencijale u Crnoj Gori, MASDAR kao jedan od najvećih UAE investitora u oblasti obnovljivih izvora energije izrazio zainteresovanost za proširenje ulaganja u energetski sektor Crne Gore.

Nakon zasijedanja Komisije, danas je potpisan Protokol druge sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između vlada Crne Gore i UAE.

Bonus video: