CBCG: Borba da virus ne obara ekonomiju

Svjetska banka je saopštila da se virus proširio na 60 zemalja, zbog čega je ponudila paket od 12 milijardi američkih dolara kao neposrednu podršku državama koje se nose sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije
2697 pregleda 10 komentar(a)
Žugić, Foto: Boris Pejović
Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.03.2020. 08:46h

Centralna banka (CBCG) je procijenila da koronavirus može uticati na projekcije ekonomskog rasta, zbog čega je pripremila mjere koje će smanjiti taj rizik, ali još nije saopštila šta podrazumijevaju.

Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini je projektovan na 3,4 odsto. Evropska centralna banka (ECB) će iduće sedmice, na sastanku guvernera centralnih banaka eurozone, razmotriti svoj predlog mjera za smanjenje tog rizika. Procjene pojedinih svjetskih analitičara su da će moguće preporuke ECB biti da vlade država za djelatnosti koje pretrpe štetu omoguće odlaganje poreskih obaveza, kao i da u saradnji sa bankama odlože plaćanje rata za kredite.

Svjetska banka je saopštila da se virus proširio na 60 zemalja, zbog čega je ponudila paket od 12 milijardi američkih dolara kao neposrednu podršku državama koje se nose sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije.

“Aktuelna situacija u vezi sa epidemijom koronavirusa (COVID-19) može predstavljati rizik koji utiče na projekcije ekonomskog rasta, kao i na performanse i funkcionisanje globalnih finansijskih tržišta. To se posebno može odraziti na male i otvorene ekonomije. CBCG pomno i sa velikom pažnjom prati razvoj situacije i potencijalni uticaj tog rizika na ekonomiju, srednjoročnu inflaciju, zdravlje i otpornost bankarskog sistema i finansijsku stabilnost. U skladu sa razvojem situacije, CBCG je spremna da, ako se za tim ukaže potreba, preduzme odgovarajuće mjere koje ima na raspolaganju da bi se u mjeri objektivno mogućeg uticalo na smanjenje ovih rizika”, saopšteno je iz CBCG, na čijem čelu je Radoje Žugić.

Bonus video: