EPCG preuzima sve akcije Rudnika uglja Pljevlja?

Procjena Deloitta, kao i prema očekivanjima analitičara i manjinskih akcionara EPCG, približna je onoj koju je lani ponudio brat bivšeg crnogorskog premijera, odnosno, skromnija je za svega 10 centi.
125 pregleda 2 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.02.2018. 17:35h

Bord direktora Elektroprivrede obavijestio je Komisiju za hartije od vrijednosti, Montenegroberzu i Rudnik uglja Pljevlja da su skupštini akcionara EPCG, zakazanoj za 28. mart, predložili na razmatranje odluku o pokretanju postupka za davanje ponude za preuzimanje svih dionica RUP-a po cijeni od 6,4 eura.

Tako je sa pola godine zakašnjenja objavljena procjena beogradske firme Deloitte, angažovanog savjetnika EPCG, u vezi vrijednosti akcija pljevaljske kompanije. Prema prvobitno potpisanom ugovoru i najavama predsjednika borda EPCG Đoka Krivokapića taj posao je trebalo da bude završen do 4. avgusta prošle godine.

Prema objavljenoj informaciji taj posao je završen 2. februara ove godine, kada je sačinjen Elaborat o procjeni fer i investicione vrijednosti na 31.decembar 2017.godine.

Italijanska kompanija A2A i Aco Đukanović, brat bivšeg crnogorskog premijera, tražili su još početkom prošle godine da im EPCG akcije Rudnika otkupi po cijeni od 6,5 eura. Procjena Deloitta, kao i prema očekivanjima analitičara i manjinskih akcionara EPCG, približna je onoj koju je lani ponudio brat bivšeg crnogorskog premijera, odnosno, skromnija je za svega 10 centi.

Predmet javne ponude za preuzimanje nakon što za to da saglasnost skupština EPCG biće svih 5.064.443 dionice RUP-a.

Skupština EPCG je 31. januara 2017. usvojila odluku da razmotri ponudu A2A i Đukanovića o otkupu većinskog paketa 51,69 odsto akcija Rudnika. A2A posjeduje 39,49 odsto, a Đukanović oko 12 odsto akcija pljevaljske kompanije.

Odluku o utvrđivanju predloga za preuzimanje RUP-a, kao i samu odluku o pokretanju tog postupka na skupštini EPCG zakazanoj 28. marta, bord EPCG smatra insajd informacijom zbog čega je o tome obavijestio KHOV, Montenegroberzu i RUP.

Bonus video: