SVJETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Ministarstvo ekonomije: 3,6 miliona eura za implementaciju mjera energetske efikasnosti

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa Glavnim gradom obilježilo Svjetski dan energetske efikasnosti
561 pregleda 0 komentar(a)
Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti, Foto: Ministarstvo ekonomije
Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti, Foto: Ministarstvo ekonomije

Ministarstvo ekonomije već 12 godina radi intenzivno na implementaciji energetske efikasnosti, u sklopu toga je odrađen veliki broj projekata, saopšeno je iz Ministarstva ekonomije povodom Svjetskog dana energetske efikasnosti, koji se obilježava petog marta svake godine.

Oni su istakli da je jedan od projekata saradnja sa Svjetskom bankom o primjeni mjera energetske efikasnosti na zdravstvenim i obrazovnim objektima kao i saradnja sa njemačkom razvojnom bankom (KFW) gdje se od 2012. godine implementiraju mjere energetske efikasnosti na obrazovnim ustanovama

“Za realizaciju ovih projekata uloženo je 3,6 miliona eura i u skoro 1.500 domaćinstava su implementirane mjere energetske efikasnosti “, kazao je Marko Radulović generelni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije.

On je naveo da pored ovih projekata, tu su i Energy wood I i II, Montesol, Energetski efikasan dom.

“Naredna faza projekta Energetski efikasan dom će početi u maju mjesecu i građani će biti u prilici da apliciraju i dobiju beskamatne kredite kako bi svoje domove opremili na energetski efikasan način. Ono što je novina jeste da će građani moći da apliciraju i za isporuku i montažu solarnih panela kako za grijanje sanitarno tople vode tako i za proizvodnju električne energije”, zaključio je on.

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa Glavnim gradom obilježilo Svjetski dan energetske efikasnosti.

„U glavnom garadu smo preduzeli značajne mjere koje se odnose na energetsku efikasnost. Tema energetske efikasnosti je nešto što je aktuelno i našim građanima poznato. Ono što je najvažnije jeste da mi na ovaj način doprinosimo zaštiti životne sredine“, istakla je Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Podgorice.

Ona je dodala da je Glavni grad prošle godine započeo rekonstrukciju led rasvjete i to je jedan od kapitalnih projekata vrijedan 4,6 miliona eura, te da je na taj način je grad dobio više 11 000 novih svjetiljki savremene rasvjete.

„Mi smo ponosni što je Podgorica prvi grad u regionu koji će u potpunosti pokriti sistem led tehnologijom. Ovo je projekat koji skoro u cjelosti finansira sam sebe“, istakla je ona.

Naglasila je da će Glavni grad kroz saradnju sa međunarodnim partnerima započeti projekat kojim će nekoliko zgrada u glavnom gradu učiniti potpuno energetski efikasnim.

„Biće još povoljnosti i subvencija za naše građane i u saradnji sa Ministartsvom ekonomije stvorićemo dobre uslove kako za građane tako i za grad,“ zaključila je Vujošević.

Građani će tokom dana imati priliku da se informišu o načinu racionalnog korišćenja električne energije u tržnom centru Delta siti, kao i da dobiju štedne led sijalice.

Preporučujemo za Vas