Žalba na presudu o fri šopovima

Prvostepeni sud je odbio zahtjev da Regalu ostane pravo zakupa nad objektima na aerodromima u Podgorici i Tivtu, odnosno da se utvrdi da “postoji prećutno produžen obligacioni - pravni odnos tužioca kao zakupca i tuženog kao zakupodavca”.
1460 pregleda 0 komentar(a)
Regal smatra da je prvostepena presuda pristrasna u korist Aerodroma, Foto: Shutterstock
Regal smatra da je prvostepena presuda pristrasna u korist Aerodroma, Foto: Shutterstock

Zakupac fri šopova na aerodromima u Podgorici i Tivtu - Regal Impex žalio se Apelacionom sudu na presudu Privrednog suda kojom je odbijen njegov tužbeni zahtjev protiv Aerodroma Crne Gore (ACG), vrijedan oko 1,9 miliona eura.

Regal je predložio višoj sudskoj instanci da preinači presudu i usvoji tužbu u cjelosti zbog, kako ocjenjuje, “bitnih povreda odredaba parničnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava”.

„Sud nije pročitao zakon, uredbu, odgovarajuće pismene isprave, ni razlučio pojam nepristrasnosti po Zakonu o parničnom postupku (ZPP). Toliki stepen nečitanja može se pripisati samo lijenosti, nezainteresovanosti, pristrasnosti, ili je sve to na gomili...“, ističe se, između ostalog, u žalbi Regala Apelacionom sudu.

Njihov advokat Vladan Bojić u žalbi navodi da obrazloženje prvostepene presude “ukazuje da su tužiočeve tvrdnje zašle u fazu kulminacije pristrasnosti kakva se rijetko viđa“. Oni otvaraju i sumnju da je “sutkinja bila pod pritiskom“ ACG, navodeći da je “djelovala prestrašeno”.

Prvostepeni sud je odbio zahtjev da Regalu ostane pravo zakupa nad objektima na aerodromima u Podgorici i Tivtu, odnosno da se utvrdi da “postoji prećutno produžen obligacioni - pravni odnos tužioca kao zakupca i tuženog kao zakupodavca”. Nije prihvaćen ni zahtjev o naknadi štete na ime izmakle dobiti od 1,95 miliona. Prvostepenu presudu je donijela sudija Privrednog suda Milica Popović, a na završnoj raspravi odbijena su dva zahtjeva advokata za njeno izuzeće iz postupka.

„Ona je sama odlučila o sebi, a onda je to učinila još jednom. Ovim nepravničkim, nesudijskim, nezakonskim i elementarno procesno kardinalno pogrešnim aktima sudija je učinila bitnu povredu pravila postupka“, naglasio je Bojić.

Prethodno su više sudske instance odbile zahtjev Regala za izuzeće sutkinje Popović. ACG je u septembru 2019. otkazao ugovor o zakupu Regalu, a novoizabrani zakupac fri šopova Air Rianta International najavio je preuzimanje posla do 10. decembra, što se još nije desilo. ACG naplaćuje zakupninu od Regala. Vlada je juče odbila kao neosnovan zahtjev Regala za izuzeće ministra finansija Darka Radunovića iz odlučivanja u postupku oduzimanja odobrenja za rad slobodnih carinskih prodavnica na aerodromima.

Bonus video: