Pozajmili pet miliona preko Izbora, a nijesu vratili

Više firmi u vlasništvu Barovića i povezanih osoba iz “Eurofonda”, utvrdio je revizor, pozajmljivali ogromne sume novca iz barske firme koje nijesu vraćali. Na gubitku mogu biti mali akcionari Eurofonda i Izbora, među kojima je i Vlada
31114 pregleda 21 komentar(a)
Barović, Foto: Savo Prelević
Barović, Foto: Savo Prelević

Kompanija “Izbor” iz Bara je proteklih godina pozajmila najmanje 4,7 miliona eura firmama u vlasništvu Veselina Barovića ili sa njim povezanih osoba, a koje taj novac nijesu vratile. Većina tih firmi, koje su isisale milione iz “Izbora”, nema imovinu, u blokadi je ili stečaju, pa je praktično nemoguće očekivati da većina tog novca bude vraćena.

Detalji o ovim spornim pozajmicama objavljeni su u revizorskom izvještaju Izbora za 2018. godinu.

“Izbor” je akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu Zatvorenog investicionog fonda Eurofond, kojim je ranije upravljao Barović a sada njegovi saradnici i partneri. Eurofond je vlasnik 78 odsto akcija, dok mali akcionari imaju 22 odsto, a među njima je i Vlada koja ima 3,06 odsto. Ukoliko ovaj novac ne bude vraćen “Izboru” na gubitku su njegovi akcionari, kao i akcionari Eurofonda koji nijesu zadržali sporne pozajmice. Kompanija je novac koji je pozajmjivala prihodovala od prodaje imovine i kredita. Poreski dug “Izbora” na kraju 2018. bio je 3,8 miliona eura.

Iz Društva za upravljanjem investicionim fondovima “Euroinvesta”, koji upravlja Eurofondom i time i “Izborom”, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto su firmama AD “Flash”, AD Solana, “Comunity”, OFK Bar, “Fjord”, “Si promet L”, “Monteveda”, “Global Card” i “City Taxi” pozajmljivali toliki novac, na osnovu čega, da li je nešto od ovog duga naplaćeno od objavljivanja posljednjeg revizorskog izvještaja i kakvi su izgledi da naplate taj novac.

Preuzeli kredit “Flesha” od tri miliona

Premo podacima koje je utvrdio revizor, “Izbor” je 2011, kao firma u stečaju, potpisala ugovor sa akcionarskim društvom “Flesh” ugovor kojim na sebe preuzima vraćanje duga od 2,99 miliona eura. Ovaj dug je nastao dvije godine ranije kada je “Flesh” uzeo kredit od tadašnje Hipo Alpe Adria Banke. Tada je Barović bio najveći vlasnik “Flesha” sa 46,28 odsto akcija, drugi po veličini vlasnik sa oko 23,7 odsto akcija bio je sakriven iza kastodi računa, treći je Zijad Blekić sa 20 odsto akcija, a četvrti firma Absolute iz Bara sa skoro 10 odsto akcija, koju je kontrolisao Vlatko Aprcović. I Blekić i Aprcović su partneri sa Barovićem i povezana lica preko Eurofonda.

Eurofond
Novac pozajmljivala i firma koja upravlja fondom, a sada je u blokadi: Sjedište Eurofonda(Foto: Filip Roganović)

Oni su kasnije napustili “Flesh”, čiji je sada većinski vlasnik Ajdogan Ibrahim Hakan. Ova kompanija nema nekretnine, posljednje četiri godine nije imala prihode, vrijednost kapitala je negativna i procijenjena na minus 4,7 miliona, a ukupne obaveze su 5,5 miliona. Račun firme nije u blokadi.

“Izbor” od “Euroinvesta” potražuje 42 hiljade po osnovu kratkoročnih pozajmica i 424 hiljade na ime kupovine poslovnih prostoira. Nije navedeno od kada potiče ovaj dug, samo da nije izmiren na kraju 2018. godine. “Euroinvestov” izvještaj za 2018. na sajtu Poreske uprave je prazan. Za 2017. je prikazan gubitak u poslovanju od 116 hiljada eura. U blokadi je od sredine decembra prošle godine zbog duga od 4,7 hiljada eura. Većinski vlasnik ove firme sa 80 odsto akcija se krije iza kastodi računa, a u upravi su osobe povezane sa Barovićem.

“Izbor” od firme “P&G Agency” potražuje 60.000 eura koji su, kako navodi revizor “pokriveni ugovorom iz 2017. godine”, ali se ne navodi kada je nastao dug. Ova firma je u blokadi osam godina zbog duga od 464 hiljade eura. Njena vrijednost je minus 1,7 miliona eura, a kratkoročne i dugoročne obaveze su 2,6 miliona.

Vlasnik firme je Željko Đuranović, ali se firma neformalno povezuje sa Vukom Rajkovićem, kumom i poslovnim partnerom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Đuranović je i vlasnik firme “Kia Montenegro”, čiji je direktor Rajković. Rajković je ranije bio i u upravi “Eurofonda”.

“Fjord” iz Kotora “Izboru duguje 141 hiljadu. Vlasnik “Fjorda je firma “Alfa invest”, čiji su vlasnici Brković i Damjan Hosta. “Fjord” pozitivno posluje i 2018. je imao prihod od 2,8 miliona eura i profit od 106 hiljada. “Alfa invest” je u blokadi tri godine zbog duga od 3,2 hiljade eura.

Za sedam firmi nema pune dokumentacije

Revizor navodi da za ostale firme ne postoji saldo potraživanja. Kompanija “Si promet L” duguje 117 hiljada eura “Izboru”, jer je on preuzeo njen kredit kod Hipotekarne banke. Ova firme nema prihode već pet godina, a u blokadi je od novembra prošle godine zbog duga od sedam hiljada. Ona ima više akcionara a oni i članovi uprave povezani sa “Eurofondom”, kao što su Nenad Štibilj i Božidar i Vlatko Aprcović.

Bivši fudbalski klub OFK iz Bara duguje izboru 65 hiljada potvrđenih potraživanja i 245 hiljada nepotvrđenih, koja su nastala u periodu 2010. do 2014. kada je klub prestao sa radom 2013. godine. Predsjednik kluba bio je Vlatko Aprcović iz “Eurofonda”. Firma “Global card”, čiji je vlasnik Bojša Šotra član uprave “Eurofonda” ali i odbora direktora “Izbora” u prethodnom sazivu, duguje izboru 311 hiljada eura iz 2016. godine. Ova firma je u neprekidnoj blokadi od maja 2014. godine sa različitim visinama duga. Sadašnji iznos duga je 163 hiljade eura.

“Izbor” potražuje i 52 hiljade eura od firme “Comunity” koja se od septembra prošle godine nalazi u stečaju. Njen račun blokiran je već 11 i po godina, a posljednji iznos duga je sedam miliona eura. Firma se vodi na Nikolu Ivanovića, a među povezanim je firmama sa malim učešćem u vlasništvu “Izbora”.

Firma “Monteveda” dužna je “Izboru” 50 hiljada eura. Njen vlasnik je Sandra Aprcović, rodbinski povezana sa Aprcovićima iz “Eurofonda”. Firma je 2018. imala ukupan prihod od 22 hiljade eura, a neto profit od 5,7 hiljada. Ukupan kapital procijenjen je na 43 hiljade, a njene obaveze su 360 hiljada.

“Izbor” od ulcinjske Solane, koja se nalazi u stečaju a čiji je vlasnik takođe “Eurofond”, potražuje 756 hiljada eura. Od “City taxija”, koji se povezivao sa Barovićem, “Izbor” potražuje 150 hiljada. Revizor se nije izjašnjavao o naplativosti potraživanja. U izvještaju navodi i da postoje i ostala nepotvrđena potraživanja od 1,7 miliona, ali ne piše na koga se odnose. Ukazuje i da su proteklih godina otpisana potraživanja, ali ne navodi iznos.

Bonus video: