Rakočević: Od slamčice se ne vidi šuma, doći će vrijeme da objasnim razne "gimnastike"

U Privrednom sudu nastavljena parnica u vezi sa sumnjivom pozajmicom
3713 pregleda 0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević

Siguran sam da će kad tad doći vrijeme da detaljnije i podrobnije pred nadležnim organima sve objasnim, kao što je došao dan da kao stečajni upravnik “Melgonia Primorka” Bar, u svojstvu svjedoka, objasnim razne “gimnastike”, rekao je “Vijestima” stečajni upravnik MCC-a Veljko Rakočević, komentarišući parnicu koju je firma Cyrillic Capital pokrenula protiv preduzeća MCC Engineering.

Suđenje u predmetu “Primorka” je u toku - tužilaštvo tereti šestočlanu grupu za zloupotrebu poslovanja u privredi i da je oštetila državni budžet.

U Privrednom sudu u četvrtak je kratko nastavljena parnica po tužbi Cyrillic Capitala, jer je uvidom u stečajne spise sutkinja Nataša Bošković utvrdila da fale ključni dokazi za pokretanje parnice - prijava potraživanja i dokaz o upućivanju na parnicu.

Sutkinja Bošković naložila je zato advokatu Cyrillic Capital, Nikoli Lakoviću da u roku od osam dana obavi uvid u stečajne spise, te dostavi prijavu potraživanja, kao i zaključak suda kojim su upućeni na parnicu.

Ovaj predmet je, zbog sumnjive pozajmice od 100 hiljada eura, krajem prošle godine po službenoj dužnosti proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu, ali je vraćen Privrednom sudu početkom februara, kada je parnica nastavljena. MCC je, precizirao je Rakočević, imao ogromnu imovinu, a dio čine dvije stambene zgrade sa garažama u Budvi (naselje Rozino 1 i Rozino 2).

“Stanari - korisnici tih nekretnina su podnosili prijave potraživanja u vrijednosnom obliku. Ovo sve navodim jer problem na koji ja treba da odgovorim je “slamčica”, kako se nečijom voljom “ne bi vidjela šuma”. Naime, vlasnik - investitor Predrag Božović prije uvođenja stečaja je napustio zemlju na više godina, a sestru poslao u knjigovodstvenu agenciju Radiković-Rakočević (sada stečajni upravnici IBM Invest banke). Rekli su mi da ne posjeduju nijedan dokument za MCC Engineering (sada u stečaju)”, naveo je, između ostalog, Rakočević koji je kazao da je u Briselu.

On se nije u četvrtak pojavio u sudu, a punomoćnik Dragoljub Šćepanović je objasnio da je na liječenju van zemlje. Boškovićeva je zato i Šćepanoviću naložila da se u roku od osam dana izjasni o tome kada je Cyrillic Capital prijavio potraživanja. Naredno ročište je 8. aprila.

Parnica je povedena zbog pozajmice od oko 100 hiljada eura, za koju se sumnja da je data “na ruke” i da je MCC navodno nije vratio firmi Cyrillic Capital. Stečaj firmi MCC uveden je 4. septembra 2013. godine.

Radilo se o preduzeću za proizvodnju, promet roba i usluga (export-import), čija je djelatnost bila agencija za nekretnine. Njen osnivač je Predrag Božović, a direktorka i ovlašćeni zastupnik Tatjana Božović.

Osnivač tužioca Cyrillic Capital, firme koja se bavila konsaltingom, je firma PG Logistics INC. Direktor Cyrillic Capital je Radisav Drobnjak, a ovlašćeni zastupnik Miloš Petrović.

Stečajni upravnik Rakočević, nakon pokretanja stečaja, nije priznao dugovanje, zbog čega je i pokrenuta parnica. U odgovoru na tužbu pred Privrednim sudom, naknadno je priznao tužbeni zahtjev. Rakočević nije objasnio zašto je tako postupio.

Parnica je povedena četiri i po godine nakon što je pokrenut stečaj MCC-u. Stečajni sudija na početku postupka bio je Veselin Vujošević, a nakon njegovog penzionisanja predmet je preuzeo sudija Dragan Vučević.

Direktorica stečajnog dužnika - MCC Engineeringa, Tatjana Božović, koju je sutkinja Bošković saslušala lani tokom rasprave, prema informacijama “Vijesti”, negirala je navode da je novac pozajmljen i da ga je ona primila.

“Bio samu kontaktu sa bivšim vlasnikom koji je sestri rekao da prisustvuje ročištu, ona je na ročištu izjavila da na priznanicama nije njen potpis, kao ni na ugovoru. Pošto ja nijesam grafološki stručnjak, advokat ili vlasnik Cyrillic Capitala koji su priložili priznanice i ugovor, morali su se izjasniti od koga su dobili priznanice i kako je izvršena ta naznačena transakcija”, saopštio je Rakočević.

Često se u javnosti otvara sumnja u nezakonitosti pri sprovođenju značajnog broja stečajnih postupaka, a tužilaštvo vodi više istraga. Skupštinski odbori za ekonomiju i politički sistem sredinom mjeseca će obaviti konsultativno saslušanje o stečajnim postupcima u Crnoj Gori.

Nisam dobio dokumentaciju za stanove

Stečajni upravnik MCC-a tvrdi da se obraćao “u više navrata NLB Montenegrobanci” i da nije dobio dokumentaciju za stanove i ostalo gdje je njihova hipoteka, kao i da se nije moglo izvršiti finansijsko vještačenje.

“Bio sam u saznanju iz knjigovodstvene agencije da je bilo slučajeva da su određene uplate po ugovorima uplaćivane, ne na žiro-račun stečajnog dužnika, nego na izvjesni prelazni račun u banci. Jedan dio dokumentacije prije otvaranja stečaja bio je kod Specijalnog tužilaštva, kasnije su tražili i kompletnu dokumentaciju, prvo da se kopira, a kasnije i svaki papir da im se fizički dostavi. Po listu nepokretnosti i dan danas se pojedini stanovi vode na MCC Engineering u stečaju, iako od prvog dana niti jedan stan nije bio u njegovom vlasništvu, niti je bilo dokaza (što je bilo pod obavezno po pozitivnim propisima) da investitor prilikom prodaje stanova plati PDV državi”, istakao je Rakočević.

Bonus video: