podaci NVO Akcija za socijalnu pravdu

Mrdović: Za Jugozapadnu obilaznicu plaćeno 6,3 miliona, Vlada i Glavni grad prebijaju kredite

"Završetak Jugozapadne obilaznice očekuje se na jesen ove godine, a njena izgradnja bila je obaveza Vlade, a ne Glavnog grada, jer je ona regionalni put", ističe Ines Mrdović, pravni savjetnik pri Akciji za socijalnu pravdu
4245 pregleda 2 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2020. 21:56h

Glavni grad je do kraja prošle godine za izgradnju Jugozapadne obilaznice kompaniji „Bemax“ platio oko 6,3 miliona eura, od ugovorenih 9,8 miliona, pokazuju podaci Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

"Završetak Jugozapadne obilaznice očekuje se na jesen ove godine, a njena izgradnja bila je obaveza Vlade, a ne Glavnog grada, jer je ona regionalni put. Vlada je na Glavni grad prebacila finansiranje Jugozapadne obilaznice, a zauzvrat će ga osloboditi plaćanja najvećeg dijela kredita za projekat otpadnih voda, procijenjenog na 50 miliona", navodi Ines Mrdović, pravni savjetnik pri ASP.

To, dodaje ona, pokazuje ugovor o prosleđivanju kreditnih i grant sredstva, iz marta prošle godine, koji su zaključili Ministarstvo finansija, Glavni grad, podgorički Vodovod i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), a koji je u posjedu ASP-a.

"U ugovoru se napominje da je u septembru 2017. godine Ministarstvo finansija sa Njemačkom bankom za razvoj (KfW) zaključilo dva odvojena ugovora za projekat otpadnih voda u Podgorici. Prvi je Standardni zajam vrijedan 5 miliona eura, a drugi je Ugovor o promotivnom zajmu vrijedan 30 miliona. U septembru iste godine je KfW sa podgoričkim Vodovodom, kojeg je predstavljao MORT, zaključio ugovor o finansiranju projekta od 8,8 miliona, a decembra 2016. je između njih već bio zaključen odvojeni ugovor o finansiranju vrijedan 1,1 miliona", kazala je Mrdović.

Ugovorne strane, dodaje ona, konstatuju da je Vlada odlučila da kao grant prenese Glavnom gradu dio kredita KfW, u visini od 10 odsto ukupnog transfernog iznosa, da je Skupština Glavnog grada u decembru 2018. donijela odluku o zaduženju od osam miliona zbog projekta otpadnih voda, te da Glavni grad finansira Jugozapadnu obilaznicu od 15 miliona, „što predstavlja regionalni put koji je u nadležnosti Vlade“.

"Prema ovom ugovoru, Glavni grad ima obavezu vraćanja Standardnog zajma od 5 miliona, a otplatu glavnice počinje tek od 2027. i vraća je u narednih 20 godina. U odnosu na Ugovor o promotivnom zajmu od 30 miliona, Glavni grad je dužan da vrati samo 3,05 miliona, dok otplatu njegove glavnice počinje 2022. i vraća je narednih deset godina. Glavni grad se takođe obavezao da će, radi namirenja obaveza od devet miliona po ovom ugovoru, Vladi prenijeti vlasništvo na određenim parcelama, a čitav aranžman s tim u vezi bi trebalo da bude završen do marta ove godine", kazala je Mrdović.

Glavni grad je, navodi ona, krajem 2017. zaključio dva kredita za gradnju Jugozapadne obilaznice, na ukupan iznos od 15 miliona eura.

"Krediti su uzeti kod Međunarodne finansijske korporacije iz Vašingtona i Erste banke u Podgorici (oba su na po 7,5 miliona). Rok otplate je do 2030. godine. Već do maja naredne 2018. Glavni grad je sproveo dva odvojena tendera i u tom mjesecu zaključio dva ugovora za izgradnju Jugozapadne obilaznice, a što uključuje i gradnju mosta preko Morače. Prvi, koji je vrijedan 9,8 miliona, dobio je podgorički „Bemax“, a drugi od 5,8 miliona je dobio konzorcijum „Crnagoraputa“ i „Bemaxa“. Rok za završetak radova obilaznice je godinu i po, što je jesen ove godine kada će biti održani parlamentarni izbori. Iz podgoričke vlasti ovaj projekat najavljuju kao strateški i jedan od najznačajnih koji sprovode", ističe Mrdović.

Podgorički „Bemax“ je, dodaje ona, samostalno dobio posao od 9,8 miliona za I i III dionicu Jugozapadne obilaznice. Da bi dobio ovaj posao, „Bemax“ je, kako navodi Mrdović, kao reference u tri godine, koje su prethodile tenderu, prikazao 26 samostalnih poslova, ukupne vrijednosti 78,4 miliona eura.

"Od toga je iz javnih izvora ugovorio 34 miliona ili 43 odsto ukupne sume. Najviše poslova je imao kod Uprave za saobraćaj – 25 miliona, kod Elektroprivrede 8,1 miliona, a kod podgoričke Deponije još 1,2 miliona. Ostalo su privatne investicije. Najveća je od Azmont Investmenta za Porto Novi vrijednosti 20,5 miliona. Pored ostalog, prikazao je i građevinske radove za Vjetroelektranu Možura od 7,1 miliona, ali i da je radio postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat u iznosu od pet miliona. Taj posao je državni, ali je glavni izvođač dio stranog društva WTE Njemačka, koje ga je angažovalo. Time je „Bemax“ već stekao reference za takve vrste poslove, pa mu je Glavni grad početkom ove godine povjerio izgradnju primarnog kolektora, što je dio ukupnog projekta otpadnih voda, za cijenu od 6,6 miliona. Otvoreno je pitanje da li će se „Bemax“ pojaviti i u ostalim poslovima izgradnje postrojenja za otpadne vode u Podgorici, posebno stoga što je trup Jugozapadne obilaznice projektovan kao tačka spajanja za ovo postrojenje", kazala je Mrdović.

Napominje i da je za izgradnju I i III dionice „Bemax“ za elektro poslove angažovao kao podizvođača „BB Solar“, firmu u suvlasništvu Blaža Đukanovića.

Da bi dobio posao, za „BB Solar“ je prikazano šest ranijih poslova, vrijednih oko 670 hiljada eura. „BB Solar“ je radio na objektu Capital M, za šta ga je angažovala firma „Novi Volvox“, „Voli Tradu“ je izveo elektro radove na Hipermarketu Naš diskont, „Tehno gradnja“ iz Pljevalja ga je angažovala za rekonstrukciju bivšeg Ruskog poslanstva na Cetinju, „Eurozox“ iz Danilovgrada na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Takođe ga je angažovala i „Cijevna Komerc“ za zgradu Mićoni u Glavnom gradu, kao i firma „Forba“ za izgradnju njenog hotela na Cvijetinom brijegu", navodi se u saopštenju.