Kompanija iz Luksemburga u problemima pred drugi krug za aerodrome

Corporacion America Airports, sa poslovima u Latinskoj Americi, ima pad akcija na berzi i sve lošije finansijske izvještaje. Akcije im juče pale za 15 odsto
4024 pregleda 2 komentar(a)
GMR ispada iz igre nakon što je u njega ušao francuski AdP: Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
GMR ispada iz igre nakon što je u njega ušao francuski AdP: Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

Broj kvalifikovanih ponuđača za zakup crnogorskih aerodroma mogao bi da se smanji na samo dva i prije objavljivanja novog Vladinog poziva, jer indijski GMR ispada iz igre nakon što je njegov udio od 49 odsto kupio drugi ponuđač francuski AdP, a “Corporacion America Airports” iz Luksemburga je u finansijskim problemima. To pokazuju zvanični podaci sa berze u Njujorku, gdje se kotira “Corporacion America Airports”.

Vladina komisija je 15. januara ove godine, nakon pretkvalifikacionog tendera, izabrala četiri kompanije - “Incheon International Airport” iz Južne Koreje, GMR iz Indije, konzorcijum francuskog AdP-a i turskog TAV-a i “Corporacion America Airports” iz Luksemburga. AdP/TAV, koji nezvanično važe za favorita ministra saobraćaja Osmana Nurkovića koji javno to negira, već imaju tri aerodroma u regionu Zagreb, Skoplje i Ohrid, a južnokorejski “Incheon” upravlja istoimenim aerodromom, najvećim u Aziji. Korejci su bili učesnici tendera i za zagrebački aerodrom, ali su izgubili od konzorcijuma kojeg je predvodio AdP.

Nakon objavljivanja rezultata pretkvalifikacionog tendera, centrala AdP je kupila 49 odsto indijskog GMR-a, a u uslovima pretkvalifikacionog tendera piše da ne mogu učestvovati povezana lica koje posjeduju više od pet odsto u drugom ponuđaču, zbog čega Indijci mogu biti diskvalifikovani.

“Corporacion America Airports” sa sjedištem u Luksemburgu, većinom upravlja aerodromima u Latinskoj Americi - 52 u sedam država, a u Evropi ima samo Firencu, Pizu i Jerevan. U 2019. godini umali su 83,5 miliona putnika. Ova kompanije se kotira na Njujorškoj berzi i, prema tim izvještajima, nalazi se u finansijskim problemima. Akcije kompanije na početku ove godine vrijedjele su 6,44, a godinu ranije bile su 7,6 dolara. Od Nove godine su u stalnom padu, a samo juče njihova vrijednost je smanjena sa 4,1 na 3,45 dolara po dionici.

Ova kompanija je prošle sedmice saopštila da Vladi Brazila vraća jedan od najvećih aerodroma u toj južnoameričkoj državi “Natal Airport”, jer iz finansijskih razloga više nije u mogućnosti da sa njim upravlja pri sadašnjim koncesionim uslovima.

“Corporacion America Airports” prošle sedmice saopštio da Vladi Brazila vraća jedan od najvećih aerodroma u toj južnoameričkoj državi “Natal Airport”, jer iz finansijskih razloga nije u mogućnosti da sa njim upravlja pri sadašnjim koncesionim uslovima

Oni su u februaru saopštili i da su u januaru imali pad putnika od četiri odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Prije mjesec je odbijen njihov plan za proširenje aerodroma u Firenci, jer nijesu dobili ekološku saglasnost.

Prema posljednjem godišnjem finansijskom izvještaju, kompaniji su za 2018. prihodi pali za 9,5% (sa 1,6 milijardi na 1,4 milijarde dolara). Neto profit u toj godini pao je za 16,6 odsto, sa 545 na 455 miliona dolara. Nakon svih odbitaka kompanija je u 2018. iskazala gubitak od 10,6 miliona dolara.

Prema posljednjem kvartalnom izvještaju (jul - septembar 2019) prihodi su pali za 4,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2018, a EBITDA je pala za 25,5 odsto.

Njihove akcije na berzi su prvi put postavljene 2018. godine i vrijedjele su 16,6 dolara, ali su od tada u stalnom padu.

Nakon pretkvalifikacionog tendera za crnogorske aerodrome odbijene su ponude kompanije “Limak Holding” iz Turske i dva konzorcijuma tursko-danskog “Cengiz & Copenhagen Airports” i “DAA - Bouygues - Marguerite - TII” kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga. “Limak” i konzorcijum kojeg predvodi “DAA” su predali žalbe, što je odložilo raspisivanje drugog kruga za izbor konačnog ponuđača, planiranog za početak februara.

Ovo kašnjenje i druga pitanja poput imovinskih sporova i da li i kako budući zakupac može povećavati cijene aerodromskih usluga, dovode u pitanje plan Vlade da cijeli posao završe do kraja godine i tako prihoduju planiranih 70 miliona eura od naknade.

Afera

Sa osnivačem “Corporatio America Airports” Eduardom Eurnekianom povezuje se “Notebook skandal” (“Caso de los Cuadernos”), velikim skandalom u vezi sa sumnjom u podmićivanje zvaničnika. Prema pisanju tamošnjih medija, u vezi sa tom istragom argentinska federalna policija je u decembru 2018. pretražila sve kuće u njegovom vlasništvu. Njegov nećak Hugo Eurnekian, koji je zadužen za energetski biznis “Corporacion America” je priznao da je dao novac Robertu Barati, pomoćniku argentinskog ministra za planiranje i javne investicije. Direktor “Corportaio America Airports” sada je Martin Eurnekian, drugi nećak Eduarda koji ima 87 godina

Bonus video: