Ugovor za VE “Brajići” očekuju u martu

Prvobitno planirano da gradnja vjetroelektrane počne na ljeto, ali je pomjeren rok za ugovaranje posla
2280 pregleda 1 komentar(a)
Vjetroelektrana, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Vjetroelektrana, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Potpisivanje ugovora o izgradnji vjetroelektrane “Brajići” kasni dva i po mjeseca, u odnosu na prvobitne najave, a u Ministarstvu ekonomije očekuju da će do toga doći tokom marta.

Konzorcijum WPD Brajići jedini je u oktobru prošle godine dostavio ponudu za izgradnju vjetroparka, na lokaciji između opština Budva i Bar. Ponudili su 101,3 miliona eura za VE snage 100,8 megavata.

Konzorcijum čine njemačka kompanija WPD AG i preduzeće Vjetrolektrana “Budva”.

“Postupajući po zaključku Vlade, Ministarstvo ekonomije je formiralo komisiju za pregovore o Nacrtu ugovora o zakupu zemljišta u svojini države za izgradnju VE i počelo postupak pregovora. U ovom trenutku možemo reći da su pregovori o usaglašavanju teksta u toku i da je veći dio ugovora usaglašen, te se potpisivanje očekuje u martu”, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Prvobitna očekivanja investitora bila su da će ugovor sa državom biti potpisan do kraja decembra prošle godine, a da će izgradnja vjetroelektrane na Brajićima početi u junu ili julu 2020. Planirano je da rok za završetak VE i početak proizvodnje električne energije počne tri godine od dana potpisivanja ugovora sa Vladom.

Prije početka radova, potrebno je obezbijediti građevinske dozvole i ostale saglasnosti.

“Pregovori se privode kraju. Usaglašeno je 95 odsto stvari. Ovo je dugoročan posao, zakup je na 30 godina, zato pregovori još traju”, kaazao je “Vijestima” izvor blizak konzorcijumu. Cijena električne energije iz VE Brajići biće berzanska i država finansijski ne podstiče izgradnju VE. Za realizaciju projekta trebalo bi da bude angažovano više od 200 ljudi. Konzorcijum državi treba da plati 16,5 miliona eura tokom 30 godina zakupa zemljišta, ili oko 550.000 eura na godišnjem nivou. Vjetropark bi trebalo da se izgradi na površini od oko 230 hiljada kvadrata zemljišta, od čega je oko 20.000 kvadrta u privatnom vlasništvu. Uslov prošlogodišnjeg tendera je bio da investitor ima iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje vjetroelektrana kumulativne instalisane snage od 500 MW ili više, iskustvo najmanje jedne instalisane snage 50 MW ili veće, da im je prosječni godišnji bruto prihod veći od 100 miliona eura za posljednje tri poslovne godine.

WPD razvija projekte i upravlja vjetroelektranama na kopnu i u obalnom području, kao i solarnim parkovima, u Evropi, Aziji i na američkom kontinentu.

Firma Vjetroelektrana “Budva” je imala dozvolu za mjerenja i istraživanja potencijala vjetra na lokacijama na teritoriji opštine Budva. Njen većinski vlasnik sa 80 odsto je WPD Europe GMBH, dok 20 odsto te firme (ili oko četiri odsto u ukupnom projektu) ima Golub Senić.

Bonus video: