Revizorski odbori državnih firmi pune džepove

Naknade od 100 pa do 600 eura, uglavnom su na mjesečnom nivou Javna preduzeća i firme u većinskom vlasništvu države u roku od mjesec da razriješe članove revizorskih odbora i imenuju nove, zahtjev je Vlade na predlog Ministarstva finansija
4273 pregleda 5 komentar(a)
Revizorski odbori dobro mjesto za dodatne naknade, Foto: Shutterstock
Revizorski odbori dobro mjesto za dodatne naknade, Foto: Shutterstock

Vlada je, na predlog Ministarstva finansija, zadužila rukovodstva javnih preduzeća i firmi u većinskom vlasništvu države da u roku od mjesec razriješe članove revizorskih odbora i imenuju nove. Za nova imena saglasnost mora dati resorno ministarstvo koje će imati po jednog člana u tim odborima u ime države.

Revizorski odbor neke firme, prema Zakonu o reviziji, zadužen je da prati postupak finansijskog izvještavanja, reviziju godišnjih izvještaja, daje preporuke skupštini akcionara o izboru ovlašćenih revizora, razmatra planove i godišnje izvještaje unutrašnje kontrole...

Mjere za više reda kod javnih i većinski državnih preduzeća: Radunović
Mjere za više reda kod javnih i većinski državnih preduzeća: Radunović(Foto: Boris Pejović)

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Darko Radunović, predložilo je ove mjere nakon analize podataka koje su dobili od javnih preduzeća i privrednih duštava u većinskom državnom vlasništvu. Ta analiza je pokazala da u većini državnih preduzeća u revizorskom odboru nije imenovan predstavnik većinskog vlasnika - države, ali i da su u pojedinim firmama za članove tog tijela imenovani starješine državnih organa ili članovi pojedinih upravnih odbora.

Utvrđeno je da su u pojedinim javnim preduzećima članovi revizorskog odbora penzioneri, kao i da su pojedini članovi više revizorskih odbora.

“Za članove revizorskih odbora u javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu države ne mogu se imenovati osobe koje su na pozicijama starješine državnih organa visokog rukovodnog kadra ili članovi organa upravljanja u drugim pravnim licima čiji je osnivač država, kao i organa upravljanja u organizacijama kojima su povjereni poslovi iz nadležnosti državne uprave”, mjera je Ministarstva finansija.

Koliko ko dobija

U informaciji Ministarstva finansija dat je detaljni pregled o članovima revizorskih odbora i naknadama koje primaju po tom osnovu za 28 javnih/državnih preduzeća. Prema podacima Ministarstva, naknade iznose od 100 pa do 600 eura. Nije precizirano da li su te naknade jednokratne, ali uvidom u imovinske kartone pojedinih javnih funkcionera koji su članovi revizorskih odbora vidi se da ima i preduzeća koji daju mjesečne apanaže. Nekoliko firmi je dostavilo podatak Ministarstvu da su naknade jednokratne, odnosno godišnje.

Direktor Monteputa Jonuzu Mujević je član revizorskog odbora u tom državnom preduzeću. Po tom osnovu, kako navodi Ministarstvo, mjesečno zarađuje 250 eura, dok se u imovinskom kartonu za 2018. godinu navodi podatak da je ta naknada bila 200 eura mjesečno, a plata 1.700 eura.

Analiza pokazala da u većini državnih preduzeća u revizorskom odboru nije imenovan predstavnik većinskog vlasnika - države, kao i da su u pojedinim firmama za članove tog tijela imenovane starješine državnih organa ili članovi pojedinih upravnih odbora, što ubuduće neće moći

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici Ana Lalević Filipović je u revizorskim odborima tri državne firme - Luka Bar (400 eura), Željeznički prevoz (100 eura) i Željeznička infrastruktura (150 eura). Iz njenog imovinskog kartona za 2018. godinu, koji je lani dostavila nadležnoj agenciji, vidi se da su u pitanju mjesečne naknade. Po ta tri osnova ona je u 2018. zaradila 7.800 eura. Iz kartona Filipovićeve za 2018. godinu navodi se podatak da je ona i član revizorskog odbora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, gdje ima mjesečnu naknadu od 200 eura. Ona je u bordu Ulcinjske rivijere gdje je mjesečno zarađivala 511 eura, a ima i brojne druge naknade.

Mia Živković, šefica kabineta ministarke Dragice Sekulić, član je revizorskog odbora Montengro bonusa gdje ima naknadu od 205 eura, a Edisa Višnić koja je šefica kabineta ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, član je revizorskog odbora Montenegro Airlinesa i naknada joj je 400 eura.

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši direktor Poreske uprave Milan Lakićević je predsjednik revizorskog odbora Elektroprivrede Crne Gore i zarađuje po tom osnovu po 600 eura, kao i profesor istog fakulteta Milijana Novović Burić koja prima po 400 eura i još 100 eura u Željezničkoj infrastrukturi. Aktuelni dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović predsjednik je revizorskog odbora Marine Bar i prima po tom osnovu 475 eura. U Marini je član revizorskog odbora direktor Fonda PIO Dušan Perović. Po tom osnovu zarađuje 395 eura.

Bivši gradonačelnik Plava i penzioner Orhan Redžepagić je predsjednik revizorskog odbora Rudnika uglja u ime Vlade Crne Gora i po tom osnovu zarađuje 600 eura mjesečno.

Penzionerka Ranka Jovanović je član revizorskog odbora Održavanja željezničkih voznih sredstava i za tu funkciju ima po 100 eura.

Generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore Igor Pavićević prima 300 eura kao predsjednik revizorskog odbora u Morskom dobru, po istom osnovu u Regionalnom vodovodu 414,86 eura i Barskoj plovidbi 150 eura.

Predsjednik borda direktora Montengro Airlinesa Nikola Vukićević prima 250 eura od Budvanske rivijere gdje je predsjednik revizorskog tijela i član tog tijela u Morskom dobru gdje ima 250 eura... Iz imovinskog karton se vidi da se radi o mjesečnoj naknadi.

Ministarstvo finansija navodi da je u Aerodromima Crne Gore u toku postupak za formiranje revizorskog odbora, dok su se stekli uslovi da se to tijelo formira i u Plantažama, Institutu Igalo...

Bonus video: