NTO o koronavirusu: Nadamo se da će se situacija stabilizovati do glavne turističke sezone

“Smanjenje globalnih kretanja u turizmu, odraziće se i na našu ekonomiju i turistički promet"
3979 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) kazali su "Vijestima" da je u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati koji i koliki uticaj će pandemija koronavirusa imati na crnogorski turizam, ali da ga svakako sada ima.

“Smanjenje globalnih kretanja u turizmu, odraziće se i na našu ekonomiju i turistički promet. Stoga kroz intenziviranu saradnju unutar sektora turizma, na domaćem i međunarodnom nivou, analiziramo kretanja kako bi bili spremni da adekvatno reagujemo i amortizujemo nastalu situaciju. Još je teško prognozirati koje će sve posljedice globalna epediomološka situacija imati na domaće privredno-ekonomske prilike, imajući u vidu da se situacija iz dana u dan mijenja. Svakako, turizam je jedan od sektora koji se suočava sa usporavanjem s obzirom da se smanjio broj međunarodnih putovanja, ali se nadamo da će do glavne turističke sezone u Crnoj Gori koja obuhvata jul, avgust i septembar i koja čini 67 odsto ukupnih godišnjih prihoda od turizma, doći do stabilizacije situacije", naveli su iz NTO.

Naglašavaju da prihod od turizma u periodu januar - mart ima udio od svega četiri odsto ukupnih godišnjih, a period januar - jun sa 23 odsto.

"Zbog toga je sada preuranjeno davati prognoze koje se odnose na cijelu turističku godinu. U ovom trenutku najvažnije je preduzeti preventivne mjere i pripremiti se na svim nivoima u cilju obezbjeđenja zdravstvene zaštite svih građana i turista koji se nalaze u Crnoj Gori. Ministarstvo i NTO pažljivo prate razvoj situacije vezane za epidemiju koronavirusa i u komunikaciji sa turističkom privredom, prikupljamo i analiziramo podatke o bukingu, na osnovu kojih ćemo predvidjeti naredne korake", saopšteno je iz ove organizacije.

Oni kažu da će u skladu sa situacijom prilagođavati plan promotivnih aktivnosti.

Bonus video: