Razriješite samo revizore izabrane mimo zakona

Pavićević ističe da ne postoji zakonski osnov da se smijene svi članovi revizorskih odbora
1284 pregleda 2 komentar(a)
Vlada dala rok od 30 dana da se izaberu novi revizorski odbori (ilustracija), Foto: Shutterstock
Vlada dala rok od 30 dana da se izaberu novi revizorski odbori (ilustracija), Foto: Shutterstock

Generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa i ovlašćeni revizor Igor Pavićević je kazao da su zaključci Vlade i Ministarstva finansija u vezi sa radom revizorskih odbora u javnim preduzećima i državnim firmama u jednom dijelu opravdani - u smislu kršenja Zakona o reviziji, ali smatra da ne treba sve članove tih odbora razriješiti, odnosno one koji su zakonito izabrani.

“Osobe koje su suprotno članu 30 zakona izabrane u revizorskim odborima, morale su biti razriješene. Vlada tu treba da traži odgovornost od upravnih odbora ili odbora direktora, odnosno svojih predstavnika, koji su omogućili taj izbor. Ali, za sve ostale ne postoji zakonsko utemeljenje za smjenu ili rasformiranje kompletnih revizorskih odbora”, kazao je Pavićević u redakciji “Vijestima”.

Vlada je prije nekoliko dana, na predlog Ministarstva finansija, zadužila rukovodstva javnih preduzeća i firmi u većinskom vlasništvu države da u roku od mjesec razriješe članove revizorskih odbora i imenuju nove. Analiza je pokazala da u većini državnih preduzeća u revizorskom odboru nije imenovan predstavnik većinskog vlasnika - države, ali i da su u pojedinim firmama za članove tog tijela imenovani starješine državnih organa ili članovi pojedinih upravnih odbora. Utvrđeno je da su u pojedinim javnim preduzećima članovi revizorskog odbora penzioneri, kao i da su pojedini članovi u više odbora.

Pavićević smatra da Vlada treba da razmotri svaki slučaj pojedinačno i da Ministarstvo finansija uradi analizu doprinosa u radu koje su dali pojedinačno svi revizorski odbori.

“Jedino tako bi Vlada imala kompletnu sliku o značaju rada revizorskih odbora koje će da rasformira. Nijednu odluku u vezi finansijskog izvještavanje ili reviziju odbori direktora ili upravni odbori nisu donijeli bez prethodnog stava revizorskih odbora. Revizorski odbori su “prva i zadnja linija odbrane” svakom organu upravljanja. Zato u njima ne treba da budu privredno neiskusni ljudi i oni kojima je jedini motiv naknada”, naglasio je Pavićević koji je u revizorskim odborima javnog preduzeća Morsko dobro, Regionalnog vodova i Barske plovidbe.

On je objasnio i da nadležnost članova revizorskih odbora nije definisana samo članom 30 Zakona o reviziji, nego i kolektivnom odgovornošću za finansijsko izvještavanje, sa upravljačkim strukturama iz člana 18 Zakona o računovodstvu.

Pavićević je istakao da se član nekog revizorskog odbora svakodnevno suočava sa višegodišnjim dubiozama i kompleksnim situacijama sa poreskog ili sa stanovišta primjene međunarodnih računovodstvenih standarda, čije rješavanje zahtijeva “sad i odmah”, a ne “za mjesec ili dva”.

“Onda ćete shvatiti da je na svakom članu revizorskog odbora izuzetno velika odgovornost, bez obzira na ekspertsko znanje. Stav člana revizorskog odbora ponekad čuva na desetine miliona eura poreskih obveznika”, kazao je Pavićević. Ma.M.

Revizori mogu tražiti nadoknadu štete

Pavićević je istakao da se o još jednoj bitnoj stvari nije vodilo računa kod donošenja Vladine odluke - sa članovima revizorskih odbora koje su imenovali predstavnici države potpisani su ugovori od jedne do četiri godine i sada oni imaju pravo na nadoknadu štete za izgubljenu dobit i to se opet preliva na poreske obveznike.

Uz to, ukazuje Pavićević, dat je rok od 30 dana da se odbori rasformiraju i u tom periodu se ne mogu sazvati skupštine akcionarskih društava, jer je potrebno promijeniti statute i način imenovanja članova revizorskih odbora.

Bonus video: