Stečaj u Ave Marija Koljčević: Dug je 10 miliona eura

Privredni sud donio je sredinom septembra 2017. rješenje o uvođenju stečaja u to preduzeće na predlog PU zbog dospjelog, a nenaplaćenog potraživanja u iznosu od oko 648.000 eura
612 pregleda 4 komentar(a)
Ave marija Koljčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ave marija Koljčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.02.2018. 19:04h

Po osnovu 48 pristiglih prijava potraživanja, stečajni upravnik Ave Maria Koljčević Dragan Smolović priznao je ukupno 10,22 miliona eura, od čega najveće potraživanje Poreske uprave (PU) iznosi 8,53 miliona eura, dok ukupna ostala priznata potraživanja iznose oko 1,08 miliona eura.

Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za tu firmu okončano je juče u Prvrednom sudu.

Stečajna uprava, prema listi u koju su Vijesti imale uvid, nije priznala potraživanja u ukupnom iznosu od oko 370 hiljada eura, prema šest prijava.

Najveći problem u ovom stečajnom postupku je što stečajna uprava, kako je “Vijestima” potvrdio Smolović, “za sada, nije pronašla bilo kakvu imovinu” iz koje bi se povjerioci makar djelimično mogli naplatiti svoje potraživanje.

Privredni sud donio je sredinom septembra 2017. rješenje o uvođenju stečaja u to preduzeće na predlog PU zbog dospjelog, a nenaplaćenog potraživanja u iznosu od oko 648.000 eura.

Ni to potraživanje nije bilo obezbijeđeno na valjan način, zbog propusta u nekoliko državnih institucija za koje niko nikad nije odgovarao.

Kada je Privredni su pokrenuo stečaj, kompanija je već bila u blokadi za iznos od 7.631.229 eura i to već neprekidno osam godina i šest mjeseci.

PU je zahtjev za uvođenje stečaja u Ave Maria Koljčević podnijela 12. juna prošle godine, a prethodno je bezuspješno preduzimala mjere prinudne naplate.

Firma je godinama bila među najvećim poreskim dužnicima i na crnoj listi je PU od kada je lista počela da se objavljuje 2013. godine.

Osnivač ove firme 2002. godine bio je Pjetar Koljčević. On je “napustio” firmu u aprilu 2011. godine kada je već dvije godine bila u blokadi i počela da gomila milionski dug prema državi. Kako je kasnije saopštio, on je firmu besplatno ustupio Milošu Živaljeviću, koji se od tada zvanično vodi kao vlasnik.

Bonus video: