Žugić i predstavnici banaka: Nastaviti sa kreditiranjem privrede i građana

"Konstatovano je da su sve banke obezbijedile mehanizme za redovno snabdijevanje bankomata gotovinom, te da su privremeno ukinute naknade za podizanje novca na bankomatima, kao i naknade za korišćenje elektronskih plaćanja" saopšteno je iz CBCG
1093 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: CBCG
Sa sastanka, Foto: CBCG
Ažurirano: 16.03.2020. 18:36h

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić održao je danas sastank sa predstavnicima svih poslovnih banaka na kome je zaključeno da banke nastavljaju sa kreditnom aktivnošću, dok će CBCG osigurati zakonski osnov koji bi omogućio bankama da restruktuiraju kredite čije je kašnjenje opravdano, odnosno, uzrokovano posljedicama novonastale situacije.

"Dodatnu sigurnost uliva činjenica da se ova situacija desila u trenutku kada bankarski sektor ima veoma kvalitetne indikatore, adekvatan kapital i snažnu likvidnosti. Konstatovano je da su sve banke obezbijedile mehanizme za redovno snabdijevanje bankomata gotovinom, te da su privremeno ukinute naknade za podizanje novca na bankomatima, kao i naknade za korišćenje elektronskih plaćanja" saopšteno je iz CBCG.

CBCG predlaže bankama da prate poslovanje svojih klijenata i da im u slučaju da upadnu u probleme izazvane pandemijom koronavirusa (COVID-19) pomognu tako što će rokove otplate postojećih obaveza i novih kredita uskladiti sa njihovim mogućnostima.

“Da bi na adekvatan način sagledale uticaj pandemije COVID-19 na poslovanje privatnog sektora i stanovništva, preporuka bankama je da, u saradnji sa svojim klijentima, pažljivo prate razvoj situacije, uz pravovremeno predviđanje uticaja na njihove novčane tokove, te da eventualno vrše prilagođavanja rokova otplate njihovih obaveza u skladu sa novim očekivanim novčanim tokovima klijenata. Takođe, prilikom odobravanja novih izloženosti, banke treba da sagledaju uticaj navedenih događaja na očekivane novčane tokove potencijalih zajmoprimalaca”, zvanično su kazali “Vijestima” iz CBCG prošle sedmice.

Bonus video: