URA predlaže mjere za privredu i građane: Odlaganje otplate kredita

Iz ove partije kažu i da je finansijska stabilnost građana neophodna i u redovnim, a pogotovo u vanrednim okolnostima
6606 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Građanski pokret URA saopštio je da je obaveza svih odgovornih društveno-političkih činioca da u vremenu pandemije koronavirusa kreiraju mjere i prijedloge koji će olakšati život građana i doprinijeti umanjenju posljedica izazvanih ovom pošasti i zbog toga predlažu Vladi da usvoji set ekonomskih mjera kojima će se ublažiti negativni efekti koronavirusa na crnogorsku ekonomiju i privredu.

Oni kao prvu i najhitniju mjeru predlažu da Vlada Crne Gore i Centralna Banka u saradnji sa poslovnim bankama omoguće odlaganje otplate kredita na period do prvog juna tekuće godine ili dok ne potraju mjere borbe protiv širenja virusa u Crnoj Gori.

“Odlaganje otplate kredita odnosilo bi se na sve dužnike (fizička lica, preduzetnike, poljoprivrednike i privredna društva) koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza najmanje do 1. juna tekuće godine, uz mogućnost produženja ukoliko bi se nastavile vanredne mjere Vlade za borbu protiv Korona virusa. Tokom ovog perioda dužnik ne bi bio u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, a banke ne bi obračunavale zateznu kamatu na dospjela a neizmirena potraživanja i ne bi pokretale postupke izvršenja. Svi oni koji žele imali bi mogućnost da nastave sa redovnom otplatom svojih obaveza”, poručuju iz URA.

Pojašnjavaju da bi banke imale obavezu da na svojim sajtovima i elektronskim putem informišu svoje klijente o mogućnosti odlaganja otplate kredita ili da im na drugi način dostave ovu informaciju.

“Obaveza klijenata bi bila da u roku od 10 dana obavijeste banku da li prihvataju ili odbijaju navedenu ponudu. Sve ovo bi se završavalo elektronskim putem bez odlazaka u banku kako bi se preventivno djelovalo na moguće širenje virusa, a ispoštovale mjere i preporuke Vlade”, dodaju oni.

Iz ove partije kažu i da je finansijska stabilnost građana neophodna i u redovnim, a pogotovo u vanrednim okolnostima.

“Zbog toga je obaveza Vlade da olakša poziciju građana i privrede u zemlji. Svijest o odgovornosti i solidarnosti svih društvenih činioca u ovim specifičnim momentima od velikog je značaja za prevazilaženje svih poteškoća sa kojima se možemo suočiti. Slične mjere već su predložene u pojedinim zemljama regiona, a slične se razmatraju i u pojedinim državama Evropske unije”, zaključuju u URI.

Bonus video: