Gradnja u Budvi cvjeta u doba korone

Dok hoteli zvrje prazni, a gostiju nema ni u najavi, građevinski biznis u Budvi doživio ekspanziju, gdje se juče na dvadesetak gradilišta od Budve do Petrovca gradilo punom parom
16263 pregleda 8 komentar(a)
Gradi se punom parom, Foto: Vuk Lajović
Gradi se punom parom, Foto: Vuk Lajović

Dok su u Budvi svi hoteli zatvoreni u vrijeme kada bi trebalo da pristižu prve organizovane grupe gostiju, a turistički poslenici ocjenjuju da je jedna od najgorih predsezona u istoriji metropole turizma, građevinski biznis praktično je doživio ekspanziju. Vladine mjere za sprečavanje širenja koronavirusa očigledno još nisu pogodile građevinski biznis, jer se juče na dvadesetak gradilišta od Budve do Petrovca gradilo punom parom.

U Budvi se u sektoru gradnje već deceniju i po vrte milioni, a prodaja nekretnina jedan je od najunosnijih poslova. Godinama unazad su građevinske mašine dočekivale prve goste, a sada se gradi više nego ikad. Gradilišta su najintezivnija u samom centru Budve na stotinjak metara od Staroga grada, a ekipa “Vijesti“ juče se uvjerila da se gradilo intenzivno i na samoj Bečićkoj plaži, gdje niču veliki apartmansko-stambeni kompleksi.

Užurbano se gradi i u Rafailovićima na samom šetalištu, kranovi su i u Miločerskom parku, gdje se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” sa depadansom od 66 stanova za tržište, a gradi se i u Budvanskom polju kao i Bečićima iznad magistrale gdje niče dvadesetak stambenih zgrada.

Graditelji su kazali “Vijestima“ da jedino može da ih uspore problemi oko uvoza građevinskog materijala, prije svega željeza, ali za sada imaju dovoljno da se radovi nastave istom dinamikom.

Tržište nekretnina je tokom prošle godine uspjelo da se oporavi, pa su cijene apartmana, stanova uz samu obalu dostigle vrtoglave iznose.

Budva i dalje od naplate komunalija očekuje značajne prilive u gradsku kasu, ove godine od najmanje osam miliona eura. Tokom prethodne tri godine opštinska Služba za naplatu komunalija je uspjela da naplati više od 30 miliona eura i praktično oporavi finansije grada.

Da će gradnja i ove godine biti nastvaljena u ionako preurbanizovanoj Budvi, svjedoči i to da su Sekretarijat za urbanizam i glavna gradska arhitektica zatrpani zahtjevima investitora za dobijanje neophodnih papira. Samo je glavnoj gradskoj arhitektici u prethodnih tri i po mjeseca predato oko 50 zahtjeva za dobijanje saglasnosti na idejna rješenja budućih građevina, a za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova resornom sekretarijatu je predatio više od stotinu zahtjeva. Investitore ne brine i najava poskupljenja komunalija, što je predviđeno nacrtom nove Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koja se nedavno našla na javnoj raspravi.

Novom odlukom samo bi se oslobodili od plaćanja komunalija investitori koji grade hotele sa 4+ zvjezdice uz izjavu revidenta i kasnije potvrde iz Ministarstva održivog razvoja i turizma da je registrovan kao hotel sa 4+ zvjezdice.

Međutim, izbrisane su gotovo sve povoljnosti, koje su aktuelnom odlukom na snazi, a koje su se odnosile na umanjenja iznosa komunalija za gradnju porodičnih kuća, turističkih vila, raznih vrsta hotela (apart, garni, kondo...).

Čak se briše i stavka koja je bila na snazi da se komunalije umanjuju za petinu ukoliko se plaćaju odmah. Novom odlukom onaj ko bi kešom u roku od 15 dana izmirio komunalije imao bi povoljnost da mu se umanji iznos za deset odsto. Ipak, ostavljene su povoljnosti da se komunalije mogu platiti u ratama i to na deset godina za objekte do 200 kvadrata kojima se rješavaju stambena pitanja, na pet godina za objekte do 500 kvadrata, te za ostale objekte na tri godine.

Komunalije će biti duplo skuplje

Nacrtom nove odluke predviđeno je da komunalije za stanogradnju u Budvi u njenom najatraktivnijem dijelu budu upola veće. Povećanje cijena obrazloženo je duplo većim koeficijentima opremljenosti. Iz tog razloga je predviđena cijena komunalija po zonama toliko uvećana.

Tako bi koeficijent za ekskluzivnu zonu novom odlukom iznosio tri umjesto dosadašnjih 2,25, za prvu zonu 2,4 umjesto dosadašnjih 1,8, za drugu zonu 1,9 umjesto 1,5, treću zonu 1,5 umjesto 1,2 i za četvrtu zonu obračunavao bi se koeficijent opremljenosti od 1, što je jedino snižavanje, jer je do sada bio 1,05.

I novom odlukom prosječni troškovi komunalnog opremanja građevinskog zemljišta iznose 129,29 eura po kvadratu. Međutim, kada se ova brojka pomnoži sa novim koeficijentima dobija se da komunalije za kvadrat novoizgrađenog objekta u ekskluzivnoj zoni iznosi 387,87 eura umjesto aktuelnih 290,90, u prvoj zoni 310,3 eura umjesto 232,72 eura, u drugoj zoni 245,65 eura umjesto 193,93, u trećoj zoni 193,94 umjesto dosadašnjih 155,15 i u četvrtoj zoni 129,29 eura, što je jeftinije, jer je do sada iznosio 135,75 eura.

Bonus video: