Bankari dobijaju instrukcije CBCG o stopiranju rata kredita

U CBCG objašnjavaju da se odluka o zamrzavanju kredita na tri mjeseca odnosi za sve građane koji to hoće, a ne samo na ugrožene
24561 pregleda 18 komentar(a)
CBCG, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
CBCG, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2020. 11:51h

Vrh Centralne banke Crne Gore danas će se, najvjerovatnije u 13 sati, sastati sa predstavnicima crnogorskih banaka, da bi detaljno dogovorili hitno sprovođenje odluke CBCG o moratorijumu na kredite.

Na sastanku će, između ostalog, razgovarati i o obaveznim rezervama...

Prema odluci CBCG, objavljenoj sinoć u Službenom listu, stopiranje otplate kredita na tri mjeseca važi za sve građane i predstavnike privrede koji to žele.

Građanima koji su danas kontaktirali pojedine banke saopštavano je da to ne važi za sve, nego samo ugrožene i već pogođene posljedicama epidemije koronavirusa.

U CBCG je "Vijestima" saopšteno da je odluka donijeta, a ubrzo daju bankama precizno uputstvo kako da je hitno sprovedu.

U CBCG su potvrdili da se moratorijum odnosi na sve građane, pojašnjavajući da naredna faza može podrazumijevati one dodatno pogođene aktuelnom krizom.

Objašnjenje je da bi se to primjenjivalo nakon tri mjeseca moratorijuma.

U vrhovnoj monetarnoj instituciji ističu da bi se ta druga faza odnosila na dostavljanje dokaza o otkazu, neredovnosti, umanjenju zarade 20 odsto i više..., ali nakon što svi građani koji žele dobiju pravo da tri mjeseca ne vraćaju rate kredita.

Pojedine banke su poslale poruke korisnicima da sada ne dolaze u ekspoziture, zbog odlaganja plaćanja rata kredita na 90 dana...

"Ubrzo ćemo imati precizniju informaciju o načinu podnošenja zahtjeva. Uvjeravamo vas da nećete biti oštećeni ni na koji način".

Bonus video: