AD Marina Bar dobila tri Zlatna sidra

Prof. dr Branislav Dragović sa Pomorskog fakulteta u Kotoru, rukovodilac ovog projekta, istakao je da postignuti rezultati obavezuju da se projekat nastavi, ako ne bude stranih donacija, i sredstvima same Marine. On je zahvalio na doprinosu upravi AD Marina i svim drugim akterima i volonterima u prethodne tri godine
514 pregleda 1 komentar(a)
Marina Bar, Foto: Anto Baković
Marina Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 22.02.2018. 10:55h

U AD Marina Bar jučesu objavili završetak međunarodnog SUST Marine projekta tokom kojeg je najstarija crnogorska marina prva u državi dobila Plavu zastavicu i ekološke ISO sertifikate ISO 9001:2015 - QMS i ISO 14001:2015 – EMS, te Zlatno sidro koje je marini upravo dodijelilo ugledno udruženje “The Yacht Harbour Association” (TYHA).

Nakon procjene stručnjaka TYHA za sertifikaciju standarda “Zlatno Sidro”, Marina je dobila priznanje od tri Zlatna sidra.

Prof. dr Branislav Dragović sa Pomorskog fakulteta u Kotoru, rukovodilac ovog projekta, istakao je da postignuti rezultati obavezuju da se projekat nastavi, ako ne bude stranih donacija, i sredstvima same Marine. On je zahvalio na doprinosu upravi AD Marina i svim drugim akterima i volonterima u prethodne tri godine.

"Sve naše napore u dostizanju ovih standarda prepoznali su međunarodni sertifikatori, a ističem da smo već treću sedmicu nakon dobijanja Plave zastavice imali kontrolnu posjetu iz Kopenhagena. Ozbiljnost procesa dobijanja Plave zastavice opisuje i podatak da aplikaciona forma ima preko 200 strana. Posebno nas raduje što je barska Marina postal naš prvi poslovni pomorski sistem sa ekološkim ISO sertifikatima. Ne treba stati na ovom nivou, ovo treba da bude promotor i za.sertifikaciju luke Bar i drugih naših marina", rekao je Dragović.

Direktor AD Marina Bar Radovan Orlandić istakao je da ovi sertifikati barsku marinu upisuju na svjetsku mapu marina najpouzdanijih za nautičare, i da će imati velikog efekta za razvoj elitnog nautičkog turizma.

"On je kod nas i začet u Baru, 1985, izgradnjom marine i tim je veće zadovoljstvo što smo prva sertifikovana marina u Crnoj Gori", dodao je Orlandić.

Kapetan Tomislav Markolović iz AD Marina podsjetio je da je projekat čije puno ime glasi “Primjena i promocija koncepta održivog razvoja u AD Marini Bar” realizovan u saradnji Marine sa HERIC-INVO kancelarijom i Ministarstvom nauke Crne Gore i partnerima Pomorskim Fakultetom Kotor, Univerzitetom u Pireju, Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, a finansiran je grantom Svjetske banke.

Objavljeno preko 100 naučnih radova

"U sklopu ove nove naučno-istraživačke discipline, sa partnerima smo objavili preko 100 naučnih radova , organizovali desetine specijalnih sesija na međunarodnim konferencijama. Objavljena je publikacija sa 25 naučnih radova sa međunarodne konferencije u Baru, a pripremljena je i knjiga “Marine” sa preko 250 strana i 200 grafičkih prikaza", kazao je Dragović.

Bonus video: