Banke se za stopiranje rata kredita mogu kontaktirati i telefonom

"Pojašnjena su pravila korištenja moratorijuma koji može da traje do 90 dana, gdje se odlaganje obaveza može uraditi i za pravna i za fizička lica, gdje se podrazumjevaju i kartični poslovi"
23947 pregleda 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2020. 17:18h

Klijenti banaka koji nijesu u prilici da elektonskim putem pošalje zahtjev za moratorijum na kredite ili da ga banci dostave u pisanoj formi to mogu da urade telefonskim putem.

Mjera prolongiranja otplate kredita na tri mjeseca, primjenjuje se od ponedjeljka.

Osim što se mjera odnosi na sve građane i predstavnike privrede, koji žele zamrzavanje otplate, to važi i za pravna i fizička lica sa dugom na kartice.

To je odlučeno danas na sastanku guvernera Centralne banke (CBCG) Radoje Žugića sa predstavnicima Udruženja banaka (UBCG) koji je bio posvećen pojašnjenju Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja korona virusa na finansijski sistem, odnosno privredu i stanovništvo Crne Gore.

"Mjere definisane Odlukom će se primjenjivati od 23. 03. 2020. godine. Pojašnjena su pravila korištenja moratorijuma koji može da traje do 90 dana, gdje se odlaganje obaveza može uraditi i za pravna i za fizička lica, gdje se podrazumjevaju i kartični poslovi. Da bi se kvalifikovao klijent za moratorijum, mora se obratiti banci, elektronski, mail-om, gdje za fizička lica koja ne raspolažu mogućnostima obraćanja preko interneta omogućeno je telefonsko obraćanje bankama. Ovdje se prevashodno mislilo na penzionere", saopšteno je iz Udruženja banaka.

Kako se dodaje ono što je već više puta objavljeno, a bitno je, da su banke obezbjedile besplatne usluge na bankomatima, za elektronsko bankarstvo i mobilno bankarstvo.

"Centralna banka je smanjila provizije bankama ako se ukaže potreba konverzije sredstava iz žiralnog u gotov novac. Mjere su u skladu sa u ciljem izbjegavanja odlaska u banku i time se izbjegava izloženost kontaminaciji korona virusom koji je izazvao pandemiju, što znači da je vrlo prenosiv.Na sastanku su razmjenjena operativna saznanja i spremnost svih banaka iz sistema. Vrlo je jasno da sve banke mogu vrlo kvalitetno da odgovore u ovim zahtjevnim vremenima. Likvidnost banaka na nivou Ssistema je preko milijardu eura, Obavezna rezerva banaka koja se drži kod CBCG iznosi 256 miliona eura, a CBCG raspolaže sa značajnim sredstvima", navodi se u saopštenju.

U UBCG su kazali da je dodatno, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) opredijelila kreditnu podršku za Jugoistočnu Evropu u iznosu od milijardu eura, u cilju podrške preduzetnicima, energetskom sektoru, malim i srednjim preduzećima, trgovinama….

"Pandemiju niko nije mogao predvidjeti, ali zadesila nas je u trenutku vrlo kvalitetne pozicioniranosti svih banaka kako u kapitalizovanosti, nivou solventnosti, likvidnosti, a shodno prethodnim i najvećom dobiti banaka od preko 50 miliona na kraju 2019.godine. Banke pokrivaju preko 90 odsto finansijskih usluga u Crnoj Gori, čime su banke zamajac razvoja, ali i podrška u kriznim vremenima", kazali su u UBCG.

Oni su uputili molbu građanima da ne dolaze u banke, jer će procedure za podnošenje zahtjeva biti maksimalno pojednostavljene i odvijaće se svim raspoloživim kanalima komunikacije, kako bi se pridržavali mjera i sačuvali zdravlje klijenata i svih nas.

Bonus video: