Žugića darivali srebrnjacima

Guverner CBCG od guvernera Banke Albanije dobio srebrnjak 50 leka, a u novembru dva - od guvernera Češke narodne banke, a drugi od Nacionalne banke Ukrajine
9214 pregleda 0 komentar(a)
Radije Žugić, Foto: Boris Pejović
Radije Žugić, Foto: Boris Pejović

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić prošle godine dobio je šest poklona, stoji u dokumentu koji je ova finansijska institucija dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Žugić je tokom prošle godine dobio dva poklona od guvernera Narodne banke Hrvatske. Prvo je sredinom marta dobio srebrnjak 150 kuna, a zatim krajem maja još jedan i to povodom 25 godina od uvođenja hrvatske valute - kune. Vrijednost oba srebrnjaka je, prema dokumentu, 60 eura.

Zatim je početkom jula od guvernera Banke Bugarske dobio skulpturu Trga knjaza Aleksnadra I, čija je vrijednost 40 eura. U septembru je od guvernera Banke Albanije dobio srebrnjak 50 leka, a u novembru dva - prvi koji je povodom godine krune dobio od guvernera Češke narodne banke, a drugi od Nacionalne banke Ukrajine. Svih šest poklona koje je dobio spadaju u grupu protokolarnih i dio su državne imovine.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih. Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete. Protokolarni pokloni, bez obzira na njihovu vrijednost, postaju svojina države, odnosno opštine.

Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura. Ukoliko se utvrdi da je prigodni poklon veće vrijednosti, on se predaje na raspolaganje organu vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju i postaje državna, odnosno imovina opštine.

Institucije su dužne da do kraja marta dostave Agenciji izvod iz evidencije poklona primljenih prošle godine, u suprotnom slijedi mu novačana kazna od 1.000 do 20.000 eura.

Bonus video: