Konjević: Žugić obmanuo građane i treba da ode, bankari pokazali odsustvo solidarnosti

"Ako ovih dana tražimo od građana odgovornost i poštovanje naredbi, valjda bi odgovornost Žugića morala da bude veća i za primjer"
26084 pregleda 69 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Guverner Centralne banke Radoje Žugić treba da ode sa funkcije jer je obmanuo javnost, saopštio je Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

"Guverner Žugić, kada god se pojavi u nekim izazovnim situacijama, obično obmane javnost. Tako je samo prije koji dan slavodobitno obećao da u narednih 90 dana neće biti “dodatnog naplaćivanja kamata" i to predstavio kao jednu od ključnih mjera u uslovima nastale krize. Naknadno smo saznali da od toga nema ništa i da će se kamata itekako obračunati tokom tzv. moratorijuma i naplatiti kroz uvećane anuitete u periodu nakon tri mjeseca", naveo je Konjević.

Istakao je da je Žugić na ovaj način "obmanuo desetine hiljada građana".

"Ako ovih dana tražimo od građana odgovornost i poštovanje naredbi, valjda bi odgovornost Žugića morala da bude veća i za primjer. Sada je svima jasno da će ovaj poduhvat Žugića i bankara u stvari koštati građane više nego što bi ih koštalo u redovnim okolnostima. Od gromoglasno najavljene mjere ispada da je skoro bolje da je Žugić nije ni predlagao", rekao je Konjević.

Dodao je da je posebna tema "odsustvo solidarnosti" bankarskog sektora sa klijentima i društvom koje se suočava sa najvećom krizom u novijoj crnogorskoj istoriji.

"Bankarima je izgleda malo što građanima naplaćuju najveće kamate u regionu, što ne postoji transakcija koju "papreno" ne naplate uključujući i one interne gdje nemaju nikakve troškove. Zaboravili su da svoj profit zarađuju od građana i privrede i da bi morali da pomognu onima koji zbog ove krizne situacije ne mogu da rade, zarađuju svoju platu pa time teško i da vraćaju kreditne obaveze".

Dodaje i da je bankarski sektor zaradio desetine miliona profita u prošloj godini.

"Pa bi, kao najprofitabilniji sektor, trebalo da ima više osjećaja za trenutak, snoseći i sam makar dio tereta krize, kada to već rade mnogi koji imaju puno manje. I umjesto da pokažu barem zrno solidarnosti na koju danas svi pozivamo, odreknu se dijela svoga budućeg profita, njima guverner Žugić dozvoljava da i u ovoj situaciji “namaknu” koju kamatu više. Zato, baš radi "odgovornosti i solidarnosti" – guverner Žugić treba da podnese ostavku, a gospoda bankari da shvate da nije momenat za ekstra profit već za solidarnost sa narodom", zaključio je Konjević

Bonus video: