Švajcarci jeftiniji za 400 hiljada

Švajcarski Strukon Bartholet bi izgradio žičaru za 7,4 miliona, IGP Fidija i Doppel Mayr za 7,8, a Novi Volvoks za osam miliona
122 pregleda 2 komentar(a)
Almer Kalač, Foto: Savo Prelević
Almer Kalač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.02.2018. 20:14h

Na tender Ministarstva održivog razvoja i Direkcije javnih radova (DRJ) za izgradnju žičare „Cmiljača“ u opštini Bijelo Polje, stigle su tri ponude, koje su krajem prošle sedmice otvorene u DJR, saznaju „Vijesti“ nezvanično.

Procijenjena vrijednost izgradnje žičare je osam miliona eura, sa uračunatim PDV-om.

“Vijesti” iz izvora bliskih DJR saznaju da je cjenovno najpovoljniju ponudu od 7.468.725 eura ponudio švajcarski konzorcijum kompanija Strukon & Bartholet sa podizvođačem Unipred iz Bijelog Polja.

Konzorcijum kojeg vode domaća kompanija IGP Fidija i austrijski Doppel Mayr ponudio je cijenu 7.877.865 eura, dok je treću ponudu poslala podgorička kompanija Novi Volvox sa cijenom 7.988.888 eura.

Veliku borbu za izgradnju žičare na lokaciji Kolašin 1600 i prije dvije godine su vodile upravo dvije navedene kompanije iz Švajcarske i Austrije, poznati svjetski graditelji žičara. Taj posao, poslije većeg broja tenderskih zavrzlama i ponovljenog nadmetanja, na kraju su dobili Austrijanci.

U oktobru 2016. oglašeni tender za izradu projekta i izgradnju tri kilometarske žičare “Cmiljača” u Opštini Bijelo Polje je početkom 2017. proglašen neuspješnim jer se niko od zainteresovanih ponuđača nije javio, zbog čega je ponovljen.

Iako je otvaranje ponuda bilo „javno“ od direktora DJR Almera Kalača “Vijesti” nijesu juče mogle dobiti zvaničan odgovor na pitanja koje su sve kompanije dostavile ponude na tenderu i kolike su konkretno cijene navedene u svim pojedinačnim investicionim ponudama.

“Direkcija je, saglasno usvojenom kapitalnom budžetu za 2017. godinu, raspisala javno nadmetanje za nabavku izrade tehničke dokumentacije i izgradnju žičare i tri kilometra staza i izradu tehničke dokumentacije za sistem vještačkog osnježavanja na lokaciji Cmiljača u opštini Bijelo Polje. Javno otvaranje ponuda održano je 16. februara ove godine u roku definisanim tenderskom dokumentacijom. Po predmetnom javnom nadmetanju u određenim rokovima, pristigle su ponude ponuđača, imajući u vidu da je saglasno zakonskoj proceduri postupak pregleda, ocjene, upoređivanja i vrednovanja ponuda u toku, sve ostale podatke o postupku javne nabavke dostavićemo nakon donošenja odluke, kako ne bismo ugrozili predmetnu javnu nabavku”, saopšteno je iz kabineta direktora Kalača.

Bonus video: