Konjević: Žugić omogućio bankarima da zarade više, njima ekstra profit, narodu priča o brizi

"Najmanje što sam očekivao jeste da gospodin Žugić nastavi sa obmanom građana i "odbranom" bankara"
4978 pregleda 23 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević saopštio je danas da je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić dijelom svojih mjera, omogućio bankarima da zarade više nego da tih mjera nije bilo, jer će rate za kredite građanima i privredi biti uvećane.

On je reagovao ja jučerašnje saopštenje CBCG u kojem se između ostalog navaodi da Žugić nije obmanuo javnost, te da nije vrijeme za jeftine političke poene.

"Najmanje što sam očekivao jeste da gospodin Žugić nastavi sa obmanom građana i "odbranom" bankara. Guverner Žugić je, dijelom svojih mjera, omogućio bankarima da zarade više nego da tih mjera nije bilo, jer će rate za kredite građanima i privredi biti uvećane. Znači bankari će, u ovim teškim okolnostima, dodatno zaraditi na teret građana i privrednika. Ovo je solidarnost u izvedbi gospodina Žugića. Bankarima ekstra profit, a narodu priča o brizi", istakao je Konjević.

On je dodao da Žugić treba da odgovori javnosti – da li će rate kredita građanima i privredi biti veće primjenom ove mjere?

"Ako neće spreman sam javno da se izvinim guverneru Žugiću, a ako je tačno da će rate građanima i privredi biti veće, ponavljam Žugić treba da ode. Treba da ode jer je obmanuo građane izjavljujući da "da nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamate". Ako "nema posebnog i dodatnog naplaćivanja kamate", kako će onda rata građanima i privredi biti veća? Nakon odgovora ostavka će mu se sama ukazati ako ima osjećaj prema onima koji zbog više sile ne mogu da rade i zarade, ili privrednicima koji ne mogu da posluju. Žugić za njih misli da je uredu da bankarima plate neku novu kamatu. To, moj uvaženi guverneru, nije solidarnost no narodski rečeno, u ovakvim okolnostima, bruka", kazao je Konjević.

On je poručio da je to bruka, jer ti isti bankari naplaćuju najveće kamate u regionu, najveće provizije za sve i svašta, a prošle godine su na ovom tržištu, od građana Crne Gore i ove privrede zaradili 50 miliona eura profita.

"Malo im je? Pa i u ovakvim okolnostima, traže kamatu više. Ovo, gospodine Žugiću, nije razumijevanje trenutka, ovo nije solidarnost sa narodom, o kojoj vi pokušaste nešto da kažete. Ovo je nepostojanje osjećaja za "muku" klijenta i "trka", bez ikakve mjere, za ekstra profitom. Vi za ove stavove kažete da su "jeftini populizam", a mi kažemo da je njihovo ponašanje, koje im Vi svesrdno dozvoljavate, beskrajni bezobrazluk", naveo je Konjević.

On je poručio i da se slaže sa Žugićem - nije vrijeme za demantije i velike polemike.

"Ali nije vrijeme ni za obmane i ekstra profite. Vrijeme je za solidarnost i odgovornost. A Vama, gospodine Žugiću, vakat za ostavku", zaključio je Konjević.

Bonus video: