MEĐU NJIMA I PRIVREDNA KOMORA CRNE GORE

Privredne komore šest balkanskih država traže da EU ukine zabranu izvoza medicinske opreme

U pismu, koje je predsjednik Upravnog odbora KIF ZB6 Marko Čadež uputio predsjednici EK Ursuli fon der Lajen, apelovano je i da se evropskom inicijativom „zeleni koridori" obuhvate ekonomije regiona, što je za dobrobit kako EU, tako i ZB
972 pregleda 0 komentar(a)
Logo Komorskog investicionog foruma, Foto: KIF
Logo Komorskog investicionog foruma, Foto: KIF

Komorski investicioni forum (KIF) zapadnobalkanske šestorke (ZB6), čija je članica Privredna komora Crne Gore (PKCG), zatražio je od Evropske komisije (EK) da, u jeku pandemije novog koronavirusa, sve zemlje Regiona budu izuzete iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije, saopšteno je iz PKCG.

U pismu, koje je predsjednik Upravnog odbora KIF ZB6 Marko Čadež uputio predsjednici EK Ursuli fon der Lajen, apelovano je i da se evropskom inicijativom „zeleni koridori" obuhvate ekonomije regiona, što je za dobrobit kako EU, tako i ZB.

"Skorašnja ograničenja u pogledu izvoza zaštitne medicinske opreme iz EU, mogu imati ozbiljne posljedice za Zapadni Balkan. U svjetlu odluke Evropske komisije da od zahtjeva za izdavanje dozvola za izvoz izuzme Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, pozivamo Vas da proširite ovu odluku kako bi obuhvatili zemlje Zapadnog Balkana. Štaviše, svim zemljama Zapadnog Balkana bi takođe trebalo omogućiti da učestvuju u zajedničkoj nabavci medicinske opreme", navodi se u pismu KIF-a ZB6.

Ističe se važnost ovakve odluke, ne samo sa aspekta podrške zdravstvenim sistemima zemalja Regiona, već i pomoći njihovim industrijama da nastave sa radom.

"One se trenutno bore da nabave medicinsku opremu za svoje zaposlene i ukoliko se ovaj problem nastavi, moraće da zaustave proizvodnju. To bi bilo pogubno kako za kompanije tako i za ekonomije u kojima one posluju, ali i za EU, s obzirom da su mnoge kompanije u regionu sastavni dio lanca vrijednosti Evropske unije. Svi se slažemo da je sada više nego ikada potrebno održati lanac snabdijevanja", dodaje se u pismu.

KIF hitno traži da se sagleda mogućnost odobravanja pristupa evropskim „zelenim trakama" za kompanije sa teritorije ZB, saopštili su iz PKCG.

U pismu se naglašava potreba nesmetanog protoka roba - posebno hrane, ljekova i medicinske opreme u ovim kriznim vremenima.

"Prevoz robe od primarnog značaja bi trebalo da ima prioritet u odnosu na ostalu robu koja se prevozi „zelenim trakama". Protok saobraćaja mora biti zagarantovan non stop. Uvoz sirovina potrebnih za proizvodnju robe od primarnog značaja, a koje dobijamo iz EU, jednako je važan kao i održavanje proizvodnje naših industrija i stoga je neophodno da bude uključen u sistem prioriteta „zelenih traka"", kazao je Čadež.

Ukazao je da se naša preduzeća suočavaju sa brojnim izazovima prilikom isporuke najpotrebnije robe za svoje EU partnere.

Ocjenjuje da će pristup ZB putem „zelenih traka" sigurno imati pozitivne efekte kako za EU, tako i za zemlje ovog regiona

"Svi se suočavamo sa krizom neviđenih razmjera. Budimo solidarniji i dozvolite da se ta solidarnost osjeti i na Zapadnom Balkanu", zaključuje se u pismu koje je uputio KIF ZB6.

Preporučujemo za Vas