Radnici Metalca tražili od vlasnika da im dozvoli da uzmu repromaterijal kako bi naplatili dio zarada

Tvrde da su htjeli da se okupe ispred kapije fabrike, ali da su ispoštovali zabranu okupljanja zbog koronavirusa, pa su o situaciji obavijestili predsjednika Opštine Veselina Grbovića
3381 pregleda 1 komentar(a)
Radnici Metalca (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Radnici Metalca (arhiva), Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićkog Metalca Termochem, preduzeća u kome je 27. decembra prekinuta proizvodnja, tvrde da su od vlasnika kompanije Zorana Kneževića, tražili da im dozvoli da uzmu repromaterijal kako bi naplatili dio zarada koji im se duguje.

“Nije nam to dozvolio, nego je mašine i otpadni materijal dao firmi Securitas, kako bi oni na taj način naplatili dug koji Metalac ima prema njima. Izgleda, radnici kao da ne postoje. Securitas je tokom noći ušao sa kamionama kako bi natovarili mašine i otpadni materijal, a njihovi radnici su obezbjeđivali da kamioni što prije izađu iz kruga fabrike. Ovu otimačinu smo prijavili u Centar bezbjednosti Nikšić i obavijestili tužioca”, stoji u saopštenju radnika Metalca.

Tvrde da su htjeli da se okupe ispred kapije fabrike, ali da su ispoštovali zabranu okupljanja zbog koronavirusa, pa su o situaciji obavijestili predsjednika Opštine Veselina Grbovića.

“Pozivamo nadležne institucije da uđu u fabriku i vide kakve malverzacije su vlasnici radili i kako su prebacili imovinu i zemljište Metalca na drugu kompaniju koja nema nikakve veze sa Metalcem Nikšić. Molimo sva ministarstva da nam izađu u susret i pomognu jer ništa nijesmo primili još od dijela oktobarske zarade, pa je egzistencija 110 porodica ugrožena”, poručili su radnici.

Nastavak proizvodnje u Metalcu je nekoliko puta najavljivan, ali je svaki put odlagan uz obrazloženje da nijesu obezbijedili sredstva za njen nastavak, kao i da je matična firma u finansijskim problemima i ne može da im pomogne.

Metalac je u stečaju bio od 2014.godine do sredine 2016. kada ga je kupila češka kompanija Termochem.

Radnička partija pozvala tužilaštvo da se uključi u problem radnika

Radnička partija je pozvala tužilaštvo i nadležene institucije da se što prije uključe u problem radnika Metalca. Kako su istakli, situacija u toj kompaniji je alarmantna, a radnici su nemoćni da bilo šta urade i „spriječe još jednu poharu fabrike“.

„Od 20. decembra niko od menadžmenta firme se nije pojavljivao. Međutim, danas pod izgovorom da ima navodni ugovor sa menadžmentom kompanije, firma Securitas, koja je inače zadužena za obezbjeđenje Metalca, pravada svoj jutrošnji angažman po krugu fabrike“, navodi se u saopštenju Radničke partije uz podsjećanje da radnici već četiri mjeseca ne primaju platu.

Bonus video: