Kakvo je stanje u mljekarama u NK: Bez poremećaja u proizvodnji, moraće da smanje otkup

Potražnja za mliječnim proizvodima bila izraženija prošle sedmice, kažu iz nikšićkih mljekara “Srna” i “Nika” i napominju da primjenjuju mjere predostrožnosti u uslovima pojave zaraznih bolesti
7666 pregleda 2 komentar(a)
Otkupljuju mlijeko od 230 farmera: Nika, Foto: Svetlana Mandić
Otkupljuju mlijeko od 230 farmera: Nika, Foto: Svetlana Mandić

Proizvodnja nikšićkih mljekara, “Srna” i “Nika” trenutno iznosi oko 32 hiljade litara mlijeka, a u tim preduzećima se nadaju da situacija izazvana koronavirusom neće izazvati promjene na tržištu.

Ipak će, kako kažu, morati da smanje otkup od kooperanata.

Direktorica Mljekare “Srna” Zorka Šljukić kazala je da su u kontaktu sa kolegama iz regiona, da prate situaciju i da je neminovno da se sve ono što se dešava u zemljama okruženja, kada je ta oblast u pitanju, desi i u Crnoj Gori.

“Situacija se mijenja iz dana u dan. Zatvoreni su ugostiteljski objekti, vrtići, trgovine rade skraćeno, došlo je do gomilanja zaliha, pa su primarni proizvođači već u problemu. Nažalost, za vikend smo najavili restrikciju otkupa sa teritorije opštine Ulcinj. Plašim se da ta mjera neće biti dovoljna već da ćemo morati da djelujemo i sa restrikcijom otkupa iz opštine Nikšić”, kazala je direktorica “Srne”.

Zorka Šljukić
Trgovci se boje da bi skraćenje radnog vremena moglo smanjiti prodaju: Šljukić(Foto: Privatna arhiva)

Ona je za “Vijesti” kazala da dnevno prerade oko 20 hiljada litara mlijeka i prošle sedmice je potražnja za njihovim proizvodima bila izraženija, dok se ovih dana bilježi blaga stagnacija u tom sektoru prouzrokovana, vjerovatno, nemogućnošću plasmana proizvoda na pojedinim prodajnim područjima.

Prerade oko 20 hiljada litara mlijeka: Srna
Prerade oko 20 hiljada litara mlijeka: Srna(Foto: Youtube)

“Trgovci se pribojavaju i da bi skraćenje radnog vremena moglo uticati na smanjenje prodaje, kao i bojazan kupaca da čekaju u redovima”, kazala je Šljukić.

Direktor Nike, Tadija Šljukić, rekao je da je dnevna proizvodnja mljekare oko 12 hiljada litara mlijeka i da je na početku situacije sa koronavirusom bila povećana 50 odsto, dok je sada na uobičajenom nivou.

“Zbog novonastale situacije i zatvaranja ugostiteljskih objekata, restorana i hotela, sirarski sektor je došao u situaciju da ne može da plasira dio svojih proizvoda na tržište, tako da mi od kolega sirara otkupljujemo viškove kako oni ne bi otkazivali otkup svojim kooperantima”, kazao je “Vijestima” direktor “Nike”.

Srna ima 60 radnika, a mlijeko otkupljuje od oko 500 kooperanata iz Nikšića, Danilovgrada i Ulcinja.

“Nika” zapošljava 54 radnika i redovno otkupljuje mlijeko od 230 farmera sa teritorije Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Žabljaka, i u planu im je otkup iz opštine Pljevlja.

Obje mljekare otkupljuju mlijeko uz primjenu mjera predostrožnosti u uslovima pojave zaraznih bolesti, u svakodnevnoj su komunikaciji sa Upravom za bezbjednost hrane, Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom poljoprivrede i garantuju apsolutnu bezbjednost proizvoda.

“Pohvalio bih napore svih ljudi u lancu, od farmera, preko proizvodnje, distribucije do radnika u trgovinama koji su direktno izloženi opasnosti od epidemije”, istakao je Tadija Šljukić.

Prema njegovim riječima, postoje određeni problemi kod nabavke ambalaže koji se odnose na prevoz, ali su bili pripremljeni za nove okolnost, pa nema poremećaja u procesu proizvodnje.

“Mljekara ‘Nika’ na zalihama ima dovoljne količine svih proizvoda, ambalaže i ostalih materijala za jedan duži rok. Svakodnevno otkupljujemo i prerađujemo nove količine mlijeka. Teško je predvidjeti razvoj događaja, posebno na duži rok, ali je svakako za očekivati da pandemija mora ostaviti posljedice na globalnu ekonomiju, pa samim tim i na nas. Iako vrijeme koje je pred nama nosi neizvjesnost mi smo optimisti. Proizvodnja hrane, u našem slučaju, mlječnih proizvoda, je neophodnost i nezamjenjiva potreba. To je nešto što nikakve okolnosti ne mogu da promijene”, uvjeren je direktor “Nike”.

Građani da kupuju domaće, jer zajedno je lakše prebroditi krizu

“Srna” je donirala Nacionalnom kordinacionom tijelu 12 hiljada eura za nabavku respiratora, ako je moguće za nikšićku Opštu bolnicu ili Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku, dok “Nika” svakodnevno pomaže porodicama koje su u stanju socijalne potrebe, kako svojim proizvodima, tako i kupovinom ostalih namirnica.

“Nadam se da će građani prepoznati značaj domaće proizvodnje i ovom prilikom ih pozivam da kupuju domaće proizvode kako bi svi zajedno lakše prebrodili ovu situaciju. Ne mogu da ne pomenem da samo tri velike mljekare u Crnoj Gori, Lazine, Srna i Nika, otkupljuju mlijeko od blizu dvije hiljade farmera i zapošljavaju blizu 300 radnika”, kazao je Tadija Šljukić i apelovao na građane da poštuju mjere i preporuke Vlade i Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: