Strazburu pisali zbog 152 dakićevca

Dakićevci 15 godina imaju pravosnažnu presudu da im nijesu isplaćene zarade, ali se ona ne izvršava. Preko druge advokatske kancelarije pet bivših radnika uspjelo je da naplati od države 220 hiljada
2145 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od protesta radnika Radoje Dakića, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od protesta radnika Radoje Dakića, Foto: Luka Zeković

Advokatsko ortačko društvo “Ćupić” podnijelo je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu predstavku protiv države za 152 bivša radnika “Radoja Dakića” u stečaju. To je urađeno zbog, kako tvrde, “kršenje prava na imovinu, pravično suđenje, djelotvoran pravni lijek i zabrane diskriminacije normirane Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Advokat Branislav Ćupić “Vijestima” je kazao da su pisali sudu u Strazburu nakon odluke Ustavnog suda kojom je utvrđena povreda prava na imovinu, “dok je donošenje odluke u dijelu obaveze isplate iznosa po pravosnažnim odlukama odloženo do okončanja stečaja, što i jeste suština povreda”.

“Diskriminacija se sastoji u nejednakom postupanju u odnosu na građane koji su već odlukama suda u Strazburu, po suštinski istovjetnom činjeničnom pravnom osnovu, u cjelosti ostvarili svoja potraživanja”, precizirao je on.

Dakićevci 15 godina imaju pravosnažnu presudu da im nijesu isplaćene zarade, ali se ona ne izvršava. Preko druge advokatske kancelarije pet bivših radnika uspjelo je da naplati od države 220 hiljada.

Za oko 590 bivših radnika Ustavni sud je utvrdio da im se isplati po 2.000 eura na ime nematerijalne štete jer nijesu imali suđenje u razumnom roku, a glavni dio potraživanja kroz stečaj.

Oko 1.800 bivših radnika “Dakića” potražuju oko 60 miliona sa kamatama.

Bonus video: