"KAKO BI POMOĆ OTIŠLA NAJVIŠE POGOĐENIM"

Akcija za socijalnu pravda: Ukoliko Vlada bude koristila budžetsku rezervu, to mora biti javno

"Prema podacima ASP, samo u poslednjih šest mjeseci protekle godine Ministarstvo finansija je sakrilo na stotine ili čak hiljade isplata iz budžetske rezerve, iako poreski obveznici imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac iz državne kase"
1756 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ukoliko Vlada bude koristila budžetsku rezervu za finansijsku pomoć građanima i privredi, podaci o tome moraju biti javni, kako bi pomoć otišla u ruke onih koji su najviše pogođeni epidemijom koronavirusa, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

"Važno je i da ta pomoć bude obezbijeđena što prije, jer se stiče utisak da Vlada još nema jasnu strategiju ekonomske pomoći najugroženijima. Nejasno je da li će Vlada ići ka parlamentu sa zakonskim izmjenama ili će pravno upitnim načinima otvoriti isplate sa budžetske rezerve i bez saglasnosti Skupštine", navodi se u saopštenju ASP koje potpisuje pravna savjetnica ove NVO Ines Mrdović.

Ona navodi da je budžetska rezerva godinama "crna kutija" državne kase, jer nijesu poznati svi tokovi novca, već samo njihov ograničeni dio.

"Prema podacima ASP, samo u poslednjih šest mjeseci protekle godine Ministarstvo finansija je sakrilo na stotine ili čak hiljade isplata iz budžetske rezerve, iako poreski obveznici imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac iz državne kase", saopštili su iz ove NVO.

Kao primjer navode dokumentaciju koja je dostavljena ASP-u, za isplate iz trezora za decembar prošle godine, gdje je, kako tvrde iz ove NVO, sakriveno više stotina isplata, a za novembar iste godine sakrivena je baš svaka realizovana isplata

Dokaz takve prakse
Dokaz takve prakse(Foto: ASP)

"Prema zakonu, novac sa budžetske rezerve koristi se za neplanirane i nedovoljno planirane izdatke. Sa nje se pojedincima mogu davati pomoći za poboljšanje materijalne situacije, školovanje i liječenje, kao i pomoć pravnim licima. Međutim, u izbornoj godini, poput ove, zabranjena je isplata socijalnih pomoći, a premijer Duško Marković je poručio da je Vlada spremna da obezbijedi novac na budžetskoj rezervi i pomogne građanima koji već traže pomoć", kazali su iz ASP.

Iz ove NVO podsjećaju da je Zakonom o budžetu za ovu godinu na tekućoj budžetskoj rezervi opredijeljeno blizu 86 miliona, od čega je 66 miliona bilo projektovano za pomoć Montenegro Airlans-u, pa Vlada, kako su kazali, raspolaže sa 20 miliona.

"Ukoliko budu korištena ova sredstva za pomoć građanima i privredi u izvjesno teškom trenutku za državu, od presudne je važnosti da taj postupak bude maksimalno transparentan, jer će se jedino tako obezbijediti da pomoć zaista dobiju oni kojima je ona najpotrebnija. Konačno, Vlada treba da otvori i podatke o prilivima i odlivima novca sa računa Nacionalnog koordinacionog tijela, a s tim u vezi ASP je uputila zahtjev na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama", zaključuje se u saopštenju ASP.