Ministarstvo "ohrabreno" izvještajem DRI: Reorganizovaće se koncept dosadašnjeg načina korišćenja šuma

"U Izvještaju DRI je konstatovano da je u aprilu prošle godine donešena odluka o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata, čiji je rezultat potpuno zaustavljanje izvoza trupaca i ogrijevnog drveta, odnosno značajno povećanje izvoza rezane građe i drvnog peleta"
86 pregleda 1 komentar(a)
šuma, planina, Foto: Arhiva Vijesti
šuma, planina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.02.2018. 21:18h

Na bazi studija pripremljenih uz podršku Svjetske banke u toku je međunarodni tender za izbor konsultantske kuće, odnosno tima eksperata koji će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja uraditi reorganizaciju koncepta dosadašnjeg načina korišćenja šuma.

To je saopšteno iz Ministarstva, povodom Konačnog izvještaja o reviziji uspjeha efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma, koju je uradila Državna revizorska institucija (DRI).

Izvještaj DRI je pokazao da manjak kapaciteta, nedovoljno ulaganje u šumsku infrastrukturu i uzgoj i zaštitu šuma imaju za posljedicu da Crna Gora gubi značajne prihode od korišćenja šuma, kao i da Ministarstvo i Uprava za šume (UzŠ) ne sprovode dovoljno efikasno obračun i naplatu prihoda od korišćenja šuma.

"Dugovanja po osnovu koncesionih naknada za šume na kraju prošle godine iznosili su 5,1 milion eura, a krajem 2016. osam miliona eura. Od tog duga 3,3 miliona eura odnosi na dugovanja preduzeća koja su likvidirana, nalaze se u stečaju ili su sa njima raskinuti koncesioni ugovori, kao npr. "Gornji Ibar" koji je prestao sa radom prije 15 godina. Preostali dio naplativog duga će se naplatiti i za to su obezbijeđeni instrumenti za izvršenje", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva navode da su "ohrabreni navodima Izvještaja DRI u kojima se konstatuje ostvareni napredak u sistemu gazdovanja našim šumama".

"U Izvještaju DRI je konstatovano da je u aprilu prošle godine donešena odluka o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata, čiji je rezultat potpuno zaustavljanje izvoza trupaca i ogrijevnog drveta, odnosno značajno povećanje izvoza rezane građe i drvnog peleta. Rezultat ove mjere je i stabilizovana ponuda industrijskog drveta domaćoj drvnoj industriji, kao i ponuda i cijena ogrijevnog drveta namijenjenog stanovništvu. Da su pojačane kontrole praćenja realizacije koncesionih ugovora i kontrole bespravnih sječa. Da je unaprijeđena je evidencija praćenja, obračuna i naplate naknada po osnovu korišćenja šuma i obezbijeđene su garancije za dobro izvršenje ugovora o korišćenju šuma“, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da su u 2017. godini povećani prihodi po osnovu korišćenja šuma za 800.000 eura.

Bonus video: