Kompanija Bayer: Nije tačno da lijek košta 83 eura

“Vijesti” su 26. marta objavile da je cijena ovog lijeka, prema tvrdnjama Partije penzionera, invalida i restitucije, u Crnoj Gori 83, a u Srbiji 49 eura
4451 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Nenad Mandić
Ilustracija, Foto: Nenad Mandić

Kompanija Bayer tvrdi da nije tačno da lijek “Xalerto” koji proizvode u Crnoj Gori košta 83 eura.

Oni su, reagujući na tekst “Zašto su ljekovi toliko skuplji nego u Srbiji” kazali da taj lijek u slobodnoj prodaji u apotekama u Crnoj Gori, uz pravilnu primjenu propisa na snazi, može maksimalno iznositi 55,55 eura, što je cijena koja je u primjeni još od 1. marta 2018. godine.

“Vijesti” su 26. marta objavile da je cijena ovog lijeka, prema tvrdnjama Partije penzionera, invalida i restitucije, u Crnoj Gori 83, a u Srbiji 49 eura.

“Cijena lijeka Xarelto 28x15mg i 28x20mg u slobodnoj prodaji u apotekama u Crnoj Gori, uz pravilnu primjenu propisa na snazi, može maksimalno iznositi 55,55 eura, što je cijena koja je u primjeni još od 1. 3. 2018. godine. Lijek Xarelto 28x15mg i 28x20mg nalazi se na Osnovnoj listi ljekova koji se izdaje na teret Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za sve indikacije za koje je registrovan, te stoga liječenje ovim ljekovima pacijentima pokriva Fond”, piše u reagovanju.

Povezani članci

26. Mart 2020.

Zašto su ljekovi toliko skuplji nego u Srbiji?

Iz kompanije Bayer su kazali da razlika u maloprodajnim cijenama između ljekova u Srbiji i Crnoj Gori može postojati zbog različitih zakonskih odredbi u zemljama, koje se odnose na kriterijume za formiranje cijena ljekova, pa tako svaka zemlja ima drugačije propise koje regulišu veleprodajne i maloprodajne marže, kao i stopu PDV-a.

“Značajna odstupanja u maloprodajnim cijenama ljekova kompanije Bayer između dvije zemlje ne postoje. Imamo primjere da su maloprodajne cijene za iste proizvode kompanije Bayer niže za tržište Crne Gore u odnosu na maloprodajne cijene za tržište Srbije”, zaključili su u reagovanju.

Bonus video: