PRIVREDA CRNE GORE UGLAVNOM ORIJENTISANA NA TURIZAM I USLUGE

Ekonomska katastrofa gotovo izvjesna: Nema ni turista, ni prodaje nekretnina

Ekonomska katastrofa koja se nazire zbog korone već ostavlja posljedice na projektima strateških stranih investitora u Crnoj Gori, poput kompleksa Porto Montenegro i Luštica Bay u Tivtu
40445 pregleda 38 komentar(a)
Porto Montenegro, Tivat, Foto: Shutterstock
Porto Montenegro, Tivat, Foto: Shutterstock

Gotovo izvjesna ekonomska katastrofa koja će narednih mjeseci uslijediti u Crnoj Gori čija je privreda u najvećoj mjeri orijentisana na turizam i usluge, već se počela osjećati i kroz projekte strateških stranih investitora u toj oblasti poput kompleksa Porto Montenegro i Luštica Bay u Tivtu.

Niko iz menaždmneta kompanija Adriatic Marinas odnosno Luštica Development koje stoje iza ova dva turistička resorta, zvanično ne saopštava detalje o tome kako će se na njihove radnike odrazitti činjenica da je čitava država u blokadi, da je zatvorena skoro svaka privredna aktivnost osim građevinskih radova, te da je u uslovima pandemije gotovo izlišno govoriti o bilo kakvoj ljetnjoj turističkoj sezoni.

Nezvanično, iz tih elitnih kompanija dopiru informacije da je, na primjer, hotel “The Chedi Luštica Bay“ koji je zatvoren, većinu svojih radnika posao na tromjesečni neplaćeni odmor, kao i da se slično dešava i sa jednim brojem radnika Porto Montenegra, dok se drugima, navodno, plate privremeno smanjuju i do 40 odsto.

Luštica Bay kompleks
Luštica Bay kompleks(Foto: Siniša Luković)

U Porto Montenegro već dvadesetak dana ne uplovljavaju jahte jer je mjerama NKT-a, pored ostalog, zabranjeno uplovljavanje svih jahti i kruzera u crnogorske luke i marine. Od svih ugostiteljskih i trgovinskih objekata unutar tog naselja, trenutno su otvorena samo dva - apoteka i prodavnica hrane, dok je hotel „Regent Porto Montenegro“ zvanično zatvoren prošle sedmice.

“Kompanija Adriatic Marinas trenutno razmatra kako da odgovori na do sada neviđene događaje koji se zbivaju u Crnoj Gori i cijelom svijetu, kao i na ekonomski izazovne, ali od ključnog značaja mjere, koje sve odgovorne Vlade na svijetu treba da preduzmu kako bi se ograničilo širenje i uticaj pandemije COVID-19 za dobrobit cijelog čovječanstva. Kao što znate, bilo je neophodno da Porto Montenegro zaustavi skoro sve svoje poslovne aktivnosti, uključujući zatvaranje hotela, maloprodajnih objekata, restorana, sadržaja za rekreaciju i zabavu i organizovanje događaja, kao i marinu, gdje samo mogu boraviti plovila koja su se zatekla u marini, a međunarodni, regionalni i klijenti iz Crne Gore nisu u mogućnosti da dođu, odnosno koriste usluge naše marine“, rečeno je “Vijestima“ iz menadžmenta Adriatic Marinasa.

Oni ističu da su ovakve okolnosti “dovele do društvenih i ekonomskih posljedica koje do sada nismo mogli ni da zamislimo“.

„Iako je apsolutno glavni prioritet za sve nas da sačuvamo zdravlje i bezbjednost ljudi, poslovna zajednica ima i odgovornost da pokuša i sačuva pogon industrije koja obezbjeđuje sredstva za život ljudi, tako da kada se pandemija pobijedi, postoji i dalje ekonomski motor koji će uporno raditi na tome da vrati život u neki novi vid normale. Ovaj razvoj dođaja neće biti ni jednostavan ni bezbolan. Ova kriza, čiji razvoj i period trajanja, niko od nas ne može da predvidi, će bez ikakve sumnje uticati na naše živote, ali najviši menadžment tim i vlasnik kompanije Adriatic Marinas rade na tome da pruže podršku lokalnim poslovnim partnerima i da zadrže, na održivom nivou, radna mjesta i prihode, za što je moguće veći broj radnika, pružajući pomoć, kada je to moguće, na individualnoj osnovi, odnosno onima koji se nalaze u najtežoj situaciji, a takođe će pružati pomoć Vladi prilikom njenih napora da pobijedi ovu groznu bolest“, poručili su iz menadžmenta kompanije.

Oni međutim, nisu direktno odgovorili na pitanje “Vijesti“ da li je zbog aktuelnih prilika ta kompanija u proteklih petnaest dana raskidala ugovore o radu sa svojim zaposlenima ili im smanjivala plate, odnosno slala ih na pribudne odmore, kao i da li su i u kojoj mjeri takvim postupcima pribjegli zakupci poslovnih prostora u Porto Montenegru.

Iz kompanije Luštica Development, koja stoji iza projekta turističkog resorta Luštica Bay u Krtolima, “Vijestima“ su kazali da je pandemija koronavirusa do sada značajno uticala na oblast turizma i nekretnina.

“Stanje u turističkom sektoru, razvoju novih destinacija, a naročito prodaji nekretnina je jako teško i komplikuje se svakim danom. Bez obzira na tu situaciju, kompanija Luštica Development isplatila je zaposlenima martovske zarade u punom iznosu“, rečeno nam je u menadžmentu te firme, uz napomenu da Luštica Development u prethodnih 15 dana nije raskidala ugovore o radu sa svojim zaposlenima.

Najavili su i da se osniva fond za podršku najviše pogođenim zaposlenima i onima koji su sporazumno na neplaćenom odmoru tokom ovog perioda.

“Kompanija planira da obnovi niz ugovora u narednom periodu da bi osigurala da ima zaposlene sa neophodnim vještinama kako bi, kao značajna turistička destinacija u razvoju odgovorila na izazove koji stoje pred turističkom privredom i sektorom nekretnina“, istakli su iz Luštice Development, ograđujući se da oni nemaju uticaj na politiku zapošljavanja koju primjenjuju korisnici poslovnih prostora u Luštici Bay.

“Od dana njihovog uvođenja, Luštica Development poštuje sve mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela. Radni proces je organizovan tako da se poštuju sve preporučene mjere koje podrazumijevaju organizovanje rada od kuće, održavanje fizičke distance, sanitarno-medicinsku opremu kao i druge mjere i preporuke NKT i Vlade Crne Gore”, zaključili su iz menadžmenta Luštice Development.

Preporučujemo za Vas