Plata 50 eura dok hotel "Bjanka" ne radi

Odredbe aneksa ugovora, kako je precizirano, primjenjivaće se od 15. aprila
12615 pregleda 15 komentar(a)
"Bjanka" ne radi zbog situacije sa koronom, Foto: Dragana Šćepanović
"Bjanka" ne radi zbog situacije sa koronom, Foto: Dragana Šćepanović

Za oko 60 angažovanih na osnovu ugovora na neodređeno vrijeme u kolašinskom hotela “Bjanka“, poslodavci su u petak pripremili ankese ugovora, kojima je predviđeno značajno smanjenje zarada.

Tako bi, na primjer, oni kojima je iznos bruto-zarade do sada bio 331 euro, ubuduće zarađivati oko 82 eura bruto, odnosno plata bi im iznosila oko 50 eura.

Odredbe aneksa ugovora, kako je precizirano, primjenjivaće se od 15. aprila.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na to je pristala velika većina radnika koji su u u januaru potpisali i ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Formalno, svi imaju osam dana da se odluče o potpisivanju aneksa.

Aneksom je izmijenjen dijelom i član 2 ugovora o zasnivanju radnog odnosa, kojim je bilo predviđeno puno radno vrijeme od 40 sati nedjeljno.

Tako je sada radno vrijeme zaposlenih sa ugovorima na određeno vrijeme 10 sati nedjeljno.

“Ako prihvatite ponudu, zaključiće se aneks ugovora o radu, koji postaje sastavni dio ugovora o radu. Poslodavac će smatrati da ste odbili ponudu, ako se u navedenom roku na izjasnite na ponudu. Ako odbijete da zaključite aneks ugovora o radu, poslodavac može da otkaže ugovor o radu, u skladu sa zakonom...“, piše, između ostalog, u ponudi.

Iz uprave hotela nijesu odogovorili na pitanja “Vijesti” koja su se odnosila na razloge na smanjenje zarada za većinu radnika, te na koliko se zaposlenih to odnosi i koliko zaposlenih je prihvatilo da potpiše aneks.

Direktor hotela Savo Medenica u telefonskom razgovoru kazao je da “menadžment neće davati pojedinačne odgovore medijima, već će PR služba pripremiti jedinstveno saopštenje za javnost“.

On nije precizirao kada se može očekivati to saopštenje.

U sindikatu kolašinskog hotela potvrdili su “Vijestima” da je došlo do smanjenja zarada za zaposlene koji nijesu članovi sindikata, “jer su angažovani preko agencija na neodređeno vrijeme“.

Sličan predlog, prema nezvaničnim informacijama, upućen je i za tridesetak “starih“ radnika, odnosno zapslenima na neodređeno.

“Mi ćemo svoj stav o tome reći nakon što, na naš poziv, dođe u hotel inspekcija rada, koju smo pozvali. Biće obaviješteno i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao i granski sindikat. Tek poslije toga moći ćemo da kažemo više i detaljnije o ovoj situaciji”, rekao je Milan Bulatović iz sindikata “Bjanke“.

Hotel je zatvoren u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela, a nedavno su vlasnici ponudili Opštinskom timu za zaštitu i spasavanje mogućnost da “Bjanka“ služi kao karantin za eventualno oboljele od kovida-19 iz kolašinske opštine.

Bonus video: