Ulcinju dosad prinudno skinuto preko 40.000 eura?

Vladu pitali da li će nešto uraditi u vezi sa Opštinom Ulcinj i da li je u ovoj situaciji borbe sa epidemijom dozvoljeno javnim izvršiteljima da blokiraju račune i prinudno naplaćuju dugovanja
13461 pregleda 0 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Opština Ulcinj, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2020. 21:35h

Opština Ulcinj preduzima mjere za brzi izlazak iz krize nakon blokade računa prošlog petka zbog duga od 120 hiljada eura, tvrdi više izvora "Vijesti".

Prema nezvaničnim saznanjima, sekretar za zaštitu imovine Ahmet Aljoši je uputio zahtjev za odlaganje blokade računa.

On nije odgovarao na telefonske pozive novinara "Vijesti", kao ni predsjednik Opštine i šef lokalnog tima za spasavanje i zaštitu Ljoro Nrekić, da se zvanično izjasne informacije do kojih je redakcija došla.

Opština je u blokadi na osnovu pravosnažne sudske presude u korist jedne ulcinjske porodice zbog neekspropisanog zemljišta iza zgrade Opštine 1982. radi izgradnje puta prema bivšem "Galebu".

Prema saznanjima "Vijesti", do sada je sa računa skinuto više od 40 hiljada eura.

Da je Opština u blokadi, u subotu je potvrdio i Nrekić.

„U blokadi smo zbog pravosnažne sudske presude. To je spor koji datira od prije skoro 40 godina“, kazao je Nrekić nakon sjednice kolegijuma Skupštine povodom Dana opštine.

"Vijestima" danas nije stigao odgovor iz Ministarstva finansija, Biroa za odnose sa javnošću i Nacionalnog koordinacionog tijela na pitanja kako se dešava da se u situaciji kada se država bori sa problemima koje je izavao koronavirus jednoj opštini blokira račun i onemogućava njeno djelovanje u vanrednim okolnostima. Pitanje je bilo i da li će Vlada nešto uraditi po tom pitanju i da li je u ovoj situaciji dozvoljeno javnim izvršiteljima da blokiraju račune i prinudno naplaćuju dugovanja.

Ulcinjska URA pozvala je Vladu i Ministarstvo pravde da se založe da se hitno deblokira račun Opštine.

Sagovornik "Vijesti" objasnio je da su na potezu iza Opštine imovinu imale četiri ulcinjske familije, a da samo jedna nije bila obeštećna.

„Naravno tu ništa nije sporno, osim tajminga blokade ali to je očigledan propust opštinskih struktura“, smatra naš sagovornik iz Opštine.

Podsjetio je na slučaj K1 prošle godine, kada je na tri mjeseca odložena blokada računa Opštine u korist Rekatursa iz Budve na više od 6 miliona eura.

Bonus video: