Oprošten dug do mjesec i po ili polovina zakupnine, a kod nekih samo odloženo plaćanje

Šta su zakupcima poslovnih prostora i tržnih centara, tokom epidemije koronavirusa, ponudile gazde atraktivnih nekretnina od Podgorice do Kotora
6899 pregleda 1 komentar(a)
Poslovno-logisticki centar  Moraca, Foto: Boris Pejović
Poslovno-logisticki centar Moraca, Foto: Boris Pejović

Vlasnici atraktivnih poslovnih centara od Podgorice do Kotora različito su reagovali na preporuke države od sredine marta, usljed epidemije koronavirusa, i svojim zakupcima ponudili su drugačije olakšice dok traju vanredne mjere kojima se zabranjuje obavljanje većine trgovačkih djelatnosti.

Pojedine gazde poslovnih prostora zakupce su oslobodili plaćanja kirije za mjesec i po ili mjesec, drugi su ih oslobodili polovine mjesečne kirije, a treći ponudili samo odloženo plaćanje mjesečne fakture, u roku od 30 dana, bez obračuna zatezne kamate za taj period.

Poslovni centar “Delta” u Podgorici dao je najveće povlastice zakupcima poslovnih prostora, dok je samo odloženo plaćanje obaveza, na period od 30 dana i bez kamate za dug, ponudila firma PLC “Morača” (bivši Titex). Kompanija “Delta M” oslobodila je zakupce polovine mjesečne kirije u martu, kao i mjesečne kirije za april do ponovnog otvaranja šoping-centra i za taj period, naveli su zakupcima u obavještenju, neće naplaćivati baznu rentu i troškove marketinga.

“S obzirom na to da šoping-centar i dalje radi, te stvara troškove održavanja, čišćenja, obezbeđenja dezinfekcije... operativni troškovi će vam biti naplaćeni i potrebno je da ih platite u skladu sa odredbama ugovora o zakupu”, objasnila je u pismu zakupcima direktorica “Delta M” CG Zorica Mišković Pavićević.

Ona je ukazala da u predstojećem periodu u “Delti”, nakon neke buduće odluke Vlade o otvaranju šoping centara, prvi mjesec “bazna renta će biti naplaćena 50 odsto procenata niže od ugovorne cijene”.

“Operativni troškovi i troškovi marketinga će biti naplaćeni u skladu sa odredbama ugovora o zakupu, tj. u punom iznosu. S obzirom na to da smo se na ovaj korak odlučili kako bismo vam pomogli da oporavite svoj biznis nakon ponovnog otvaranja, ugovor o zakupu će biti produžen za dodatnih četiri meseca nakon datuma isteka. Navedene mjere podrške ćemo jedino biti u mogućnosti da sprovodimo ukoliko budete izmirivali sve obaveze plaćanja na vrijeme”, navodi se u dopisu direktorice Delte uz napomenu da će sve navedeno biti predmet aneksa ugovora o zakupu. Veselin Mijač, gazda firme “Savana” koja gazduje poslovnim centrom “Gintaš” u glavnom gradu, oslobodio je zakupce svojih poslovnih prostora plaćana kirije za april.

Prema saznanjima “Vijesti”, oni će morati da nadoknade troškove čišćenja ovih poslovnih prostora, zavisno od njihove kvadrature.

Direktor kotorske firme “Napredak” Duško Blečić obavijestio je zakupce poslovnih prostora ovog preduzeća u Kotoru da ih, u skladu sa privremenim vladinim mjerama, oslobađaju polovine zakupnine za mart. Među njima je i robna kuća “Kamelija”.

Većinski vlasnik fime “Napredak” iz Kotora je firma “Expo Commerce” u vlasništvu Ljubomira Šćepanovića.

Balša Čavlović, direktor firme Poslovno logistički centar “Morača” (bivši “Titex”), kojim većinski gazduje fond “Trend” koji kontroliše biznismen Blagota Radović, poručio je u pismu partnerima da “ujedninjenim snagama” imaju mogućnost da umanje posljedice izazvane ovom situacijom, i ponudio odloženo plaćanje za mjesec bez zatezne kamate.

“Želim da vas uvjerim da pomno pratimo dešavanja, preporuke i naredbe Vlade, Instituta za javno zdravlje Crne Gore i ostalih nadležnih institucija, i od prvog dana ih se pridržavamo. To znači da radimo sa 30 odsto ljudskog kapaciteta i trudimo se da održavamo distancu i minimum procesa koji su ugovoreni i neophodni za redovno funkcionisanje PLC ‘Morača’ i nesmetano korišćenje iznajmljenih poslovnih prostora i magacina od strane naših partnera - vas. Imamo po jednu dežurnu osobu u sektorima kao i procedure za slučaj da treba vršiti vanredne intervencije. Fizička i tehnička zaštita rade uobičajeno, tj. u punom kapacitetu. Dostupni smo na vama već poznate telefone, emailove i adresi, a ne oklijevajte ni mene da kontaktirate direktno”, naveo je Čavlović u pismu zakupcima.

On je naveo da zakupcima mogu izaći u susret da im odobre valutu “plaćanja zakupnine 30 dana bez obračuna zatezne kamate za fakturu za april 2020. godine, koju ćemo vam u toku nedjelje dostaviti”.

“Dovoljno je da odgovorite na ovaj email zahtjevom za pomenuto odobrenje ili da dostavite dopis na arhivu PLC ‘Morača’, ukoliko vam je ova olakšica neophodna”, istakao je Čavlović.

Vlada je svojim vanrednim mjerama propisala odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu, na zahtjev zakupaca, na period od 90 dana, počevši od 1. aprila.

PLC “Morača” podsjeća zakupce na ulaganja u infrastrukturu

Iz PLC “Morača” su partnerima naveli da su, da bi im stvorili bolje uslove za rad i funkcionisanje, u posljednjih godinu uložili 250.000 eura samo u infrastrukturu (saobraćajnice, parking mjesta, rješavanje kritičnih lokacija atmosferske kanalizacije, lokacije za odlaganje otpada, rasvjeta, video-nadzor i dr).

“Zbog ovih radova je povremeno i saobraćaj bio obustavljen na određenim lokacijama unutar kompleksa, ali smo se trudili da radovi minimalno utiču na vaše poslovanje i radili smo van sezone i uobičajenog radnog vremena. Sve smo to prošli zajedno. Tu ulaganju nije kraj. Imamo u planu da dodatno oplemenimo i opremimo mikro lokacije i kompletan krug”, naveo je Čavlović u dopisu zakupcima.

Bonus video: