Regal: Oduzimanjem licence 40 ljudi ostaje bez posla

Uslov za odobrenje i rad slobodne carinske prodavnice je upravo posjedovanje adekvatnog skladišta ovog tipa
2551 pregleda 2 komentar(a)
Spor o frišopovima odavno traje (ilustracija), Foto: Shutterstock
Spor o frišopovima odavno traje (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija je oduzelo firmi Regal Impex GH iz Podgorice odobrenje za rad slobodnih carinskih prodavnica (frišopova) na aerodromima u Podgorici i Tivtu. Iz Regala su juče najavili tužbu Upravnom sudu na ovo rješenje i okarakterisali ga kao “doprinos i pomoć Ministarstva finansija da ostavi 40 zaposlenih bez posla u doba globalne krize izazvane koronavirusom”. Oni ocjenjuju da će ovim biti zatvoreno poslovanje “uspješne kompanije koja je na svim bijelim listama Poreske uprave u prethodnom periodu poslovanja”.

Spor sa Regalom traje odavno. Zatvoreni su nekoliko sedmica aerodromi u Podgorici i Tivtu, kao i šopovi Regal Impexa zbog epidemije koronavirusa, pa su bez prihoda po tom osnovu ostali i država, Aerodromi Crne Gore (ACG) i dosadašnji zakupac. Resor Vlade je oduzeo odobrenja za rad slobodnim carinskim prodavnicama, pozivajući se da je Regal Impexu prethodno ukinuto odobrenje za carinsko skladište tipa “D” odlukom Uprave carina.

Uslov za odobrenje i rad slobodne carinske prodavnice je upravo posjedovanje adekvatnog skladišta ovog tipa. Ministar finansija Darko Radunović je konstatovao da je odbijena kao neosnovana žalba Regala na rješenje Uprave carina o ukidanju odobrenja za carinsko skladište. Iz Regal Impexa su istakli da je posebno nejasno “zašto Ministarstvo finansija na netačnim rješenjima drugih organa koji su predmet sudskog postupka žuri sa donošenjem ovakvih drakonskih mjera u ovim problematičnim i neizvjesnim vremenima”.

Vlada je nedavno odbila kao neosnovan zahtjev Regala za izuzeće Radunovića iz odlučivanja u ovom slučaju. Dosadašnji zakupac frišopova na aerodromima žalio se Apelacionom sudu na presudu Privrednog suda kojom je odbijen njegov tužbeni zahtjev protiv ACG, vrijedan oko 1,9 miliona eura.

ACG je u septembru 2019. otkazao ugovor o zakupu Regalu, a novoizabrani Air Rianta International još nije preuzeo posao.

Bonus video: