Gardašević da plati 393.000 eura poreza

Riječ je potraživanjima na osnovu poreza na nepokretnost, na ime rješenja koje je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva donijela u periodu od marta do sredine juna 2018. na ukupan iznos od 380.719 eura, te kamate u iznosu od 12.747 eura
4751 pregleda 0 komentar(a)
:Hotel “As” u Perazića dolu, Foto: Luka Zeković
:Hotel “As” u Perazića dolu, Foto: Luka Zeković

Privredni sud potvrdio je da je kompanija “Nega Tours Montenegro“ dužna da Opštini Budva na ime poreza na nepokretnost za hotel “As“ u Perazića dolu isplati 393.000e eura.

Sud je ujedno i odbacio protivtužbu kompanije biznismena Neđeljka Gardaševića da se utvrdi da ne postoji potraživanje.

Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine na čijem je čelu Nikola Plamenac, podnijela je tužbu, nakon što je stečajna upravnica u kompaniji “Nega Torus Montenegro“ osporila poresko potraživanje lokalne uprave i uputila na parnični postupak.

Riječ je potraživanjima na osnovu poreza na nepokretnost, na ime rješenja koje je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva donijela u periodu od marta do sredine juna 2018. na ukupan iznos od 380.719 eura, te kamate u iznosu od 12.747 eura. Opština, kako stoji u presudi, smatra da je stečajna upravnica potpuno pogrešnim pravnim postupkom osporila potraživanje pozivajući se na odluku Ustavnog suda iz juna 2018. Lokalna uprava je ukazala da su sva rješenja o zaduženju pravosnažna i da “Nega Tours Montenegro“ nije izjavio žalbe. Privredni sud je u aprilu prošle godine okončao stečajni postupak u hotelskoj kompaniji na koju se i dalje u katastru vodi hotelski kompleks “As“.

Kako piše u Centralnom registru osnivači firme su kompanije registrovane na Kipru “Montena invest limited” i “Nikats energineering limited”, a ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor je Dejan Gardašević, a njegov otac Neđeljko član odbora direktora. Neđeljko Gardašević je 13. marta uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je učestvovao u sumnjivoj privatizaciji hotela “As“. Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović, početkom aprila je prihvatio predlog za jemstvo Gardaševićevog branioca, advokata Miloša Vuksanovića. Gardašević će iz pritvora izaći kada 100.000 eura bude uplaćeno u depozit suda, sa koliko za njega jemči Aleksandar Jovanović, njegov prijatelj.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Gardaševića za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

“Vijesti” su ranije objavile da je SDT tokom izviđaja u Privrednom sudu izuzelo predmet stečajnog postupka u hotelu “AS” u Perazića dolu i da ispituju da li je zakonito urađen stečajni postupak oko rusko-crnogorske firme “Nega turs Montenegro”.

SDT je u tom predmetu ispitivalo jesu li stečajna upravnica Snežana Jović i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donijeli pravilne odluke kada nijesu prihvatili plaćanje duga vlasnika firme, povjeriocima - bivšim radnicima, koji su i pokrenuli stečajni postupak kako bi naplatili potraživanja nastala iz radnog odnosa u periodu od 1. novembra 2014. do 1. novembra naredne godine.

Izvor “Vijesti” ranije je kazao da su vlasnici “Nega turs Montenegro” u toku stečajnog postupka uplatiti Poreskoj upravi dug od 24.000 eura, koji su potraživali radnici te firme, ali stečajna upravnica Snežana Jović nije prihvatila plaćanje duga već je nastavila postupak uvođena firme u stečaj.

Kako je firma izmirila dug zbog kojeg je i pokrenut stečajni postupak, stekli su se uslovi da se stečaj obustavi.

Pripadnici Specijalnog policijskog tima krajem oktobra prošle godine pretresli su kancelariju advokatice Snežane Jović u Podgorici, a ona je tada “Vijestima” rekla da ne zna zbog čega je policija pretresla njenu kancelariju.

“Nega tours Montenegro” kupio je 2002. od HTP “Budvanska rivijera“ hotela “As“ za pet miliona eura. Kompanija je bila obavezna da uloži 22 miliona maraka i da hotel završi do kraja 2003. Hotel do danas nije završen. Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu, koju nije iskoristio.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15.000.000 eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora. Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. po nalogu Vlade podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna.

“Nega turs Montenegro”, prema podacima Uprave za nekretnine, ima pravo svojine na nepokretnosti koje su upisane u listove nepokretnosti 96 i 592 Reževići. Vlasnik hotela i vrijedne lokacije posljednjih šest godina nije imao nikakvih poslovnih prihoda.

Investitori tvrdili da je garancija “Sber banke” validna

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su “Sber banku”, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade. Protiv “Sber banke” su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove firme u toj državi zbog garancije.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je u aprilu 2016. predmet povodom privatizacije hotela “As”, koji je u fazi izviđaja.

Zbog privatizacije hotela “As” pred skupštinskim Odborom za ekonomiju 2016. godine, održano je kontrolno saslušanje tadašnjeg ministra turizma Branimira Gvozdenovića. Skupština je, nakon toga, usvojila zaključke odbora, od kojih je najvažniji da se u slučaju raskida ugovora hotel ne može vratiti Budvanskoj rivijeri, već se mora tretirati kao imovina države.