Konoplju će da prerađuju i u Zagaraču?

Kome je, kada i pod kojim uslovima izdat dio imovine Galenike u stečaju još nije odgovoreno iz Privrednog suda
8201 pregleda 4 komentar(a)
Po kojim uslovima je izdata fabrika: Perišić, Foto: Luka Zeković
Po kojim uslovima je izdata fabrika: Perišić, Foto: Luka Zeković

Stečajni upravnik preduzeća Galenika Crna Gora, Veselin Perišić, izdao je bivšu fabriku tog preduzeća u Zagaraču (Opština Danilovgrad) investitorima koji su se početkom ove godine prijavili na tender Prijestonice Cetinje za davanje u zakup nepokretnosti bivšeg Oboda, saznaju “Vijesti”.

Konzorcijum koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation i crnogorske firme - Montenegro Bio Science i Ramel, saopštili su tada iz Prijestonice, baviće se uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz njenog cvijeta.

Izvori “Vijesti” tvrde da će se konoplja za medicinske svrhe prerađivati i u Zagaraču, kao i da se o zakupu fabrike sa Perišićem dogovarao predstavnik investitora iz kompanije Montenegro Bio Science. Zakupac se navodno ranije interesovao i za kupovinu te fabrike.

Kome je, kada i pod kojim uslovima izdat ovaj dio imovine Galenike u stečaju još nije odgovoreno iz Privrednog suda, kome su “Vijesti” juče poslale pitanja na tu temu za stečajnog sudiju u predmetu, Blaža Jovanića, i stečajnog upravnika Veselina Perišića.

Perišić je 11. februara oglasio prodaju bivše fabrike za proizvodnju ljekova u Zagaraču i još nekoliko poslovnih prostora Galenike, ali je Jovanić uvažio prigovor finansijske institucije Heta, glavnog povjerioca u stečajnom postupku, i naložio upravniku da odgodi drugu prodaju tog dijela imovine.

Prema oglasu, procijenjena pokretna i nepokretna imovina Galenike u Zagaraču iznosila je 817.805 eura, a početna prodajna cijena je bila 654.244 eura.

Heta potražuje od Galenike 2,7 miliona zbog nevraćenog kredita, od čega je priznato oko 1,8 miliona, a za 900.000 eura kamate je povedena parnica. Galenika je u stečaju od 8. jula 2019. na zahtjev Poreske uprave zbog duga za poreze i doprinose od oko 2,6 miliona eura. Povjerioci su prijavili da im to preduzeće ukupno duguje oko devet miliona.

Bonus video: