Jonica smijenjena sa funkcije sekretarke u "Luci Kotor"

DPS rukovodstvo firme tvrdi da u odluci za smjenjivanjem liderke Socijalista Crne Gore nema politike
7600 pregleda 18 komentar(a)
Zasad samo Socijalisti ne učestvuju: Jonica, Foto: Boris Pejović
Zasad samo Socijalisti ne učestvuju: Jonica, Foto: Boris Pejović

Direktorica administrativnog sektora preduzeća Luka Kotor i predsjednica Socijalista Crne Gore, Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara Odbora direktora tog akcionarskog društva čiji je većinski vlasnik Opština Kotor.

Jonica je smijenjena odlukom Odbora direktora na elektronskoj sjednici koja je održana juče. Tada je Odbor sa dužnosti izvršnog direktora Luke Kotor razriješio i kapetana duge plovidbe Branka Kovačevića (DNP) i za v.d. izvršnog direktora imenovao Marka Radulovića (DPS) .

Odbor direktora Luke Kotor od nedavno čine predstavnici nove izvršne vlasti u tom gradu, predvođene DPSom, pa interese Opštine Kotor kao večinskog vlasnika u Odboru zastupaju Tatjana Stanovčić inače predsjednica OO DPS Kotora, Ljubomir Radović (DPS) i Draško Krivokapić (SD), a i ime Fonda PIO Stanislava Subotić (DPS), odnosno Radomir Rudanović u ime manjinskih akcionara okupljenih na CK Zbirnom kastodi računu.

Ovakav sastav Odbora direktora na sjednici Skuopštine akcionara Luke održanoj 16.marta protivno mjerama NKT-a koje je zabranilo održavanje javnih skupova na otvorenom i u zatvorenom prostoru radi spriječavanja širenja koronavirusa, izglasali su gradonačelnik Kotora Željko Aprcović (DPS( kao predstavnik većinskog vlasnika, direktor Fonda PIO Dušan Perović (DPS) i vodeći manjinski akcionar Luke Kotor, poslanik i počasni predsjednik SDP Ranko Krivokapić.

„Tačno je da je Jonica razriješena dužnosti sekretara Društva. Razlog za tu odluku koja nije političke prirode su preraspodjele u organizaciji novog menadžmenta. Isto tako, ni Kovačević nije razriješen zbog političkih razloga, već zbog činjenice da je u januaru ove godine ispunio sve uslove za odlazak u penziju, odnosno navršio 67 godina žživota kada po sili zakona, mora biti penzionisan", kazala je „Vijestima“ Stanovčićeva.

Da je razriješena dužnosti sekretara Odbora direktora „Vijestima“ je potvrdila i sama Jonica koja je na pitanje što su bili razlozi za to, kazala da to ni sama ne zna.

„Zaista ne znam, U odluci o mom razriješenju nije navedene razlog, niti ta odluka ima obrazloženje", kazala nam je liderka Socijalista Crne Gore.

Za v.d. sekretara Odbora direktora, Odbor je postavio Dušana Vukasovića (DPS), bivšeg sekretara Društva i nekadašnjeg rukovodioca pravnog sektora Luke Kotor. Osim što je partijski drug, Vukasović je imače, u kumovskim vezama sa članom Odbora direktora Ljubom Radovićem, a za svog rukovoženja pravnim sektorom Luke Kotor godinama nije uspijevao da pripremi adekvatu dokumentaciju kako bi ta opštinska firma od Vlade Crne Gore dobila prioritetnu koncesiju da nastavi da upravlja akvatorijumom i opetarivnom obalom luke podno zidina Starog grada.

Upravo je nedavno iz politikih razloga razriješeni Odbor direktora Luke Kotor predošen nekadašnjim visokim funkcionerom SNP i bivšim gradonačelnikom Kotora dr Brankom Baćom Ivanovićem i izvršni menadžment sa Kovačevićem i Jonicom na čelu, uspio da obezbjedi Luci Kotor tu koncesiju, a njihov rezultat je i lanjska dobit te firme od 1.049.215 eura nakon oporezivanja, što je rekordna dobit u istoriji kompanije. Prema finansijskim iskazima objavljenim na sajtu Poreske uprave, Luka Kotor predvođena Ivanovićem, Kovačevićem i Jonicom lani je ostvarila ukupne prihode od 3,66 miliona eura, značajno veće nego godinu ranije kada su oni iznosili 2,89 miliona eura, a na kraju poslovne godine Luka Kotor je na svom računu imala čak 3,18 miliona eura gotovine.

Bonus video: