Većini zaposlenih u Aerodromima plate manje za 30 odsto

"Odlučili smo se za uvođenje određenih mjera u cilju sprečavanja otpuštanja zaposlenih. Mjera se ne odnosi na zaposlene koje imaju obaveze oko opsluživanja humanitarnih letova", kažu iz Aerodroma Crne Gore
8446 pregleda 4 komentar(a)
“Privremena mjera i ne odnosi se na one koji opslužuju humanitarne letove”: ACG, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
“Privremena mjera i ne odnosi se na one koji opslužuju humanitarne letove”: ACG, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2020. 09:47h

Državno preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG), odlukom izvršnog direktora Danila Orlandića, za 30 odsto je smanjilo plate većini zaposlenih, a koji su zbog vanrednih okolnosti u vezi sa koronavirusom upućeni na privremene odmore.

Od 16. marta obustavljen je vazdušni saobraćaja zbog epidemije koronavirusa, a ACG su morali obustaviti sve komercijalne letove sa aerodroma u Tivtu i Podgorici.

Danilo Orlandić
Danilo Orlandić(Foto: Savo Prelević)

“Od tada na Aerodromima je samo minimalan broj zaposlenih neophodan za obavljanje posebno ugovorenih letova kojima je organizovan dolazak naših državljana iz inostransti odlazak stranih državljana iz Crne Gore u njihove matične zemlje. Na posao svakodnevno dolazi dio menadžmenta i administrativnih radnika, čije je prisustvo potrebno zbog poslovanja ACG. Imajući u vidu da je komercijalni vazdušni saobraćaj obustavljen skoro mjesec, preduzeće ne ostvaruje prihode. Ipak, kao kompanija koja vodi računa o zaposlenima, odlučili smo se za uvođenje određenih mjera u cilju sprečavanja otpuštanja zaposlenih. Menadžment ACG je stoga donio odluku o privremenom prekidu rada društva bez krivice zaposlenih, sto znači da će zaposleni odsustvovati sa posla i neće biti dužni da rade od kuće”, odgovorila je portparolka ACG, Marina Miketić "Vijestima".

Iz ACG nisu precizirali koliko je radnika na prinudnom odmoru, a koliko je radno aktivno.

Miketić je kazala da zaposlenima koji ne budu radili za vrijeme prekida rada pripada naknada od 70 odsto osnova za naknadu ostvarene u predhodnom polugodištu. Ta mjera se ne odnosi na zaposlene koji će imati obaveze oko opsluživanja humanitarnih letova.

“Iako smo svjesni da ove mjere nikada nisu popularne, vjerujemo da će zaposleni i javnost razumjeti neophodnost ovakve odluke zbog situacije koju nismo mogli izbjeći, niti na nju uticati. Radi se o privremenoj mjeri koja će trajati sve dok traju okolnosti zbog kojih je donešena Naredba koju je propisalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore”,istakla je Miketić.

Ona je dodala da “finansijska racionalizacija i odgovorno ponašanje radnika i menadžmenta doprinose sigurnosti radnih mjesta, redovnosti zarada i daljem, uspješnom i ubrzanom razvoju Aerodroma.”

U ime menadžmenta se zahvalila svim zaposlenima koji u ovakvim okolnostima rade, “a naročito zaposlenima koji danonoćno opslužuju humanitarne letove kojima se organizuje dolazak crnogorskih drzavljana u Crnu Goru ili evakuacija odnosno odlazak stranih drzavljana iz Crne Gore".

“Pomenućemo da su zaposleni, poštujući stroge epidemiološke procedure, do sada opslužili preko 4,2 hiljade putnika na tim specijalnim letovima. U ovako izaozovnom vremenu zaposleni u ovom privrednom društvu pokazali su veliku predanost i odgovornost, zbog čega smo svi ponosni. Kada ova teška vremena budu iza nas, menadžment će posebno imati u vidu značaj zalaganja naših zaposlenih", rekla je Miketić.

Bonus video: