Korisnici naknada sa Zavoda i ratni vojni invalidi: Diskriminacija, okrenite se i na nas ugrožene

Nezaposleni Milan Filipović, koji je pozivao ispred dijela radnika propalih preduzeća u vezi sa jednokratnom pomoći za nezaposlene sa Biroa koji imaju naknade, saopštio je da i to trebalo da bude prioritet u dodjeli pomoći “jer su bez svoje krivice ostali bez posla”
5140 pregleda 0 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2020. 13:42h

Nezaposleni sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) koji primaju mjesečnu naknadu nezadovoljni su što Vlada i ZZZ nijesu udovoljili njihovim zahtjevu da isplate jednokratnu pomoć.

Iz Zavoda juče nijesu odgovorili da li je taj predlog države konačan ili će o eventualnom proširenju broja korisnika razgovarati, ni koliko je ukupno nezaposlenih koji ne primaju mjesečnu nadoknadu i koliko će biti ukupno novca za isplatu njihove jednokratne pomoći.

Nezaposleni Milan Filipović, koji je pozivao ispred dijela radnika propalih preduzeća u vezi sa jednokratnom pomoći za nezaposlene sa Biroa koji imaju naknade, saopštio je da i to trebalo da bude prioritet u dodjeli pomoći “jer su bez svoje krivice ostali bez posla”.

“Socijalno davanje nam pripada zato što smo ugroženi i država nam uplaćuje doprinose na naknadu u skladu sa propisima o zapošljavanju. Predlogom je napravljena diskriminacija prema licima koja su izrazito materijalno uskraćena, a radi se i o ljudima čija su znanja, stručnost, kvalifikacije i biografija uništene”, rekao je Filipović.

Poručuje da im to prvo daje i Ustav koji propisuje da svako ima pravo na rad i zaštitu za vrijeme nezaposlenosti i očekuje da se sindikati i poslanici izbore da to bude dio budućih mjera.

U Zavodu su nedavno odgovorili da bi isplata po 50 eura korisnicima novčane naknade iznosila ukupno 644.600 eura, koje oni nemaju u svom budžetu za tu isplatu. Prema obračunu od februara, ima 12.892 tih korisnika. Novčanu naknadu od 88,8 eura prima 11.079 osoba, po 108 eura ima njih 1.468, a 345 lica prima po 128,82 eura.

Vojnih invalidi i ratni vojni invalida, kojih ima oko 1.300 u Crnoj Gori, nezadovojni su što ih nema ni u predlogu mjera.

“Ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića trebalo bi smijeniti. Velika je sramota ove vlasti što pravi diskriminaciju vojnih invalida i ratnih vojnih invalida u odnosu na druge penzionere sa niskim primanjima. Vojni invalidi su se odazvali na poziv države u vojnim aktivnostima, a njihov invaliditet je u direktnoj uzročno–posljedičnoj vezi sa obavljanjem vojnih aktivnosti i za njihov invaliditet je odgovorna država”, istakao je Desimir Hajvaz, ratni vojni invalid.

Bonus video: