Radnici "Vektra Jakić" ne mogu do plata ni sudskim putem

Tvrde da im vlasnik “Vektre Jakić” Dragan Brković duguje 18 zarada i da su posljednju primili za jun 2018
2008 pregleda 3 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan

Radnici kompanije “Vektra Jakić” zatražili su od premijera Duška Markovića da im pomogne kako bi naplatili zaostale zarade.

Tvrde da im vlasnik “Vektre Jakić” Dragan Brković duguje 18 zarada i da su posljednju primili za jun 2018.

U “Vektri Jakić” radilo je više od 200 radnika, koji se od Nove godine nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

“Mi ne tražimo ništa drugo već ono što smo pošteno zaradili. Premijer Duško Marković je obećao da će izaći u susret svakom građaninu Crne Gore, pa ga molimo i nadamo se da i nama što prije pomogne”, naveli su radnici “Vektre Jakić” u izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Radnici kažu da se oni i njihove porodice nalaze na rubu egzistencije, a posebno od kada je proglašena epidemija virusa Covid-19 u Crnoj Gori.

“Niko ne razmišlja da li imamo da jedemo. Posljednju platu smo primili u oktobru 2018. i tada nam je isplaćena junska zarada. Brković nam je ostao dužan šest plata za 2018. i cijelu 2019. godinu“, tvrde radnici.

Ističu da ne mogu svoja potraživanja da naplate ni sudskim putem jer sav novac od prodaje imovine preduzeća ide Poreskoj upravi kojoj Brković duguje za porez.

Poreska uprava je prije par mjeseci podnijela zahjev za otvaranje stečaja u “Vektri Jakić” na iznos od 525 hiljada eura, nakon što je ranije sa kompanijom raskinula ugovor o reprogramu poreskog duga zbog nepoštovanja preuzetih obaveza.

Račun “Vektre Jakić” je u blokadi skoro četiri godine na iznos od 10,4 miliona eura.

Zbog duga od 77 miliona eura OTP banci prvi put stečaj u “Vektri Jakić” uveden je prije sedam godina. Poslije usvajanja plana reorganizacije, Brkovićeva kompanija je izašla iz stečaja. Uprava za šume raskinula je prošle godine koncesioni ugovor sa kompanijom “Vektra Jakić” zbog nepoštovanja ugovornih obaveza.

Privredni sud nedavno je naložio Upravi za šume da bez uslovljavanja omogući kompaniji da koristi šume u koncesionom području koje je bilo predmet ugovora, do okončanja sudskog postupka.

U julu 2006. podgorička firma “Vektra” kupila je za 1,6 miliona eura cjelokupnu imovinu korporacije “Jakić” i ponudila investicije od šest miliona eura kao i zapošljavanje 320 radnika.

Kao uslov za kupovinu “Jakića” vlasnik podgoričke “Vektre” Dragan Brković je od države tražio da mu ustupi koncesije na korišćenje pljevaljskih šuma na period od 30 godina.

Njegov zahtjev je prihvaćen pa su “Vektri Jakić” dodijeljene šume na korišćenje u 13 gazdinskih jedinica na teritoriji Pljevalja na period od 30 godina, počev od 1. januara 2007.

Imovina od 2007. pod hipotekom, vlasnik nekretnina OTP banka

Po osnovu koncesione naknade Uprava za šume godišnje je trebalo od Brkovića da prihoduje 1,6 miliona eura.

Iz državnog budžeta biće plaćeno više miliona eura za kredit “Vektre Jakić” koji je dobijen iz Abu Dabi fonda za razvoj i za koje je država dala garanciju.

Ugovore za ove kredite potpisao je bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović u oktobru 2015. godine, kada je likvidnost firme bila upitna. “Vektra Jakić” je tada bila u stečaju kroz reorganizaciju sa dugovima većim od njene imovine.

“Vektra Jakić” je od kredita trebalo da pokrene fabriku peleta. Kao sredstvo obezbjeđenja kredita Ministarstvo poljoprivrede je upisalo hipoteku na pogon peletare čija knjigovodstvena vrijednost iznosi 5,5 miliona eura.

“Vektra Jakić” se žalila Apelacionom sudu na rješenje Privrednog suda koji je usvojio zahtjev Ministarstva poljoprivrede da se oduzme zaloga, odnosno oprema od pljevaljskog preduzeća jer im nije vratilo kredit od oko tri miliona.

Od 2007. imovina “Vektre Jakić” je pod hipotekom. Vlasnik svih nekretnina - zemljišta i zgrada ove fabrike je mađarska OTP banka zbog nevraćenog kredita od sedamdesetak miliona eura.

Iz ‘Vektra Jakić’ su ranije saopštili da su uredno izmirivali obaveze po odobrenom kreditu sve dok ih kako tvrde nije nezakonito blokirala Opština Pljevlja, kojoj Brkovićeva kompanija duguje po osnovu poreza na nepokretnost oko dva miliona eura.

Bonus video: