Poslovanje "Pomorskog saobraćaja" za 2019: Monopolistima dobit od 2,5 miliona eura

U finansijskim iskazima za prošlu godinu piše i da je Pomorski saobraćaj povećao rezervisanja za osporene svoje obaveze i to za 100.000 eura „na ime rezervisanja po osnovu radnih sporova“
3163 pregleda 4 komentar(a)
U rukama "Pomorskog saobraćaja" jedina trajektna linija u državi, Foto: Siniša Luković
U rukama "Pomorskog saobraćaja" jedina trajektna linija u državi, Foto: Siniša Luković

Preduzeće "Pomorski saobraćaj", koje se bavi trajektnim prevozom na jedinoj takvoj liniji u Crnoj Gori preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, prošle godine je poslovalo sa ostatkom dobiti od 2.464.099 eura nakon oporezivanja, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja te kompanije objavljeni na sajtu Poreske uprave.

Poreska uprava "Pomorskom saobraćaju" je za 2019. obračunala obavezu uplate 221.442 eura po osnovu poreza na dobit koji iznosi devet odsto.

Kompanija u vlasništvu podgoričkih biznismena, braće Dejana i Dušana Bana i njhovog partnera Željka Mihajlovića, prošle godine je imala ukupne zvanične prihode od 6.278.649 eura, što je za oko 420 hiljada eura više nego 2018.

Od toga su prihodi od prodaje usluga (karata za prevoz trajektima) bili 6,23 miliona eura.

"Pomorski saobraćaj" je lani imao ukupne rashode od 3.642.096 eura, što je za skoro 140 hiljada eura manje nego prethodne godine.

Tokom prošle godine u Hrvatskoj su obavljeni remonti trajekata "Teodo" za što je izdvojeno 132.457 eura, "Grbalj" (156.995 eura) i "Perast" (103 hiljade eura).

U izvještajima se navodi da je firma lani platila 206.376 eura javnom preduzeću "Morsko dobro" iz Budve kao naknadu za korišćenje morskog dobra.

"Pomorski saobraćaj" ne obavlja trajektni prevoz u Boki po osnovu koncesije, nego po ugovoru o zakupu djelova obale u Lepetanima i Kamenarima iz 2004.

Po tom ugovoru, preduzeće ima obavezu da Morskom dobru na ime naknade uplaćuje 4% svog ukupnog prihoda od prodaje karata za trajekte.

Taj aranžman je lani, nakon odluke Vlade da se to uradi, aneksom produžen "do dodjele konceisja za obavljanje djelatnosti linijskog pomorskog saobraćaja na relaciji Kamenari-Lepetane".

Kompanija je na kraju prošle godine imala 87 radnika, a na svojim računima je raspolagala sa čak preko 12 miliona eura gotovog novca.

Skupština akcionara "Pomorskog saobraćaja" je 5. novembra donijela odluku da se iz dobiti firme iz 2018. godine, koja je iznosila 1.954.623 eura, milion eura isplati vlasnicima kompanije – braći Ban i Mihajloviću.

U finansijskim iskazima za prošlu godinu stoji i da je Pomorski saobraćaj povećao rezervisanja za osporene svoje obaveze i to za 100.000 eura "na ime rezervisanja po osnovu radnih sporova".

Petnaest bivših i aktuelnih radnika "Pomorskog saobraćaja" lani je, pred Osnovnim sudom u Herceg Novom, tužilo poslodavca smatrajući da je njih i državu kroz dažbine na neisplaćena primanja radnika na ime naknade za topli obrok, minuli rad i regres od 2007. godine na ovamo, oštetio za ukupno oko 150 hiljada eura.

"Pomorski saobraćaj" je posljednjih mjeseci u fokusu zbog nezadovoljstva radnika koji smatraju da imaju niske zarade i loše uslove rada, zbog čega su prošle godine i prvi put u istoriji te firme nakon njene privatizacije, formirali sindikalnu organizaciju.

Rad sindikata, međutim, ubrzo je praktično ugušen.

Predsjednik sindikata Ivan Vučinović je otpušten, a Unija slobodnih sindikata Crne Gore, čiji je član Sindikalna organizacija "Pomorskog saobraćaja", to je nazvala "jednim od najsurovijih primjera antisindikalne diskriminacije koji je do sada iskazan u Crnoj Gori".

O tome je Unija obavijestila Delegaciju Evropske unije (EU) u Podgorici.

Najavljeno je i da će, ukoliko se takav odnos prema sindikatu "Pomorskog saobraćaja" nastavi, a nadležne državne institucije nastave da se "prave mrtve" i ne reaguju "na kršenje zakona i ljudskih prava u toj firmi", Unija slobodnih sindikata zahtijevati od EU da zaustavi pregovore sa Crnom Gorom u Poglavlju 19 – Socijalna zaštita i zapošljavanje.

Bonus video: