MBA: Održavati likvidnost preduzeća i sačuvati zaposlenost

Predstavnici MBA smatraju da je Vlada do sada pokazala odgovornost i spremnost da pomogne privredi u ovim više nego otežanim uslovima za poslovanje
475 pregleda 0 komentar(a)
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Pomoć i podrška privredi, zbog pandemije koronavirusa, trebalo bi da bude usmjerena na održavanje likvidnosti preduzeća i nivoa postojeće zaposlenosti, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

“Sve to nije nimalo lako sprovoditi, ali je prisutna spremnost da se u tom pogledu učini najviše što se može u ovoj situaciji”, navodi se u saopštenju MBA.

Predstavnici MBA smatraju da je Vlada do sada pokazala odgovornost i spremnost da pomogne privredi u ovim više nego otežanim uslovima za poslovanje.

Oni su kazali da je neophodno da se evidentna podrška biznisu prije svega usmjeri na one sektore koji su definisani kao prioritetni za razvoj crnogorske ekonomije.

“Turizam je sektor koji u narednom periodu očekuju brojni problemi, ako ovo krizno stanje potraje. Zato je, pored hitnih mjera podrške, neophodan i strateški pristup rješavanju problema u ovom sektoru”, poručili su iz MBA.

Sektor poljoprivrede, kako smatraju, treba podržati u smislu širenja njegovih proizvodnih kapaciteta i obogaćenja ponude, jer je ovo prilika da domaći proizvodi budu prisutniji na crnogorskom tržištu.

“Građevinski sektor takođe prate brojne poteškoće u poslovanju, koje nije nimalo jednostavno prevazići u ovom trenutku. Stanje u priorotetnim sektorima proizvodi multiplikativni efekat na ukupnu privredu i na stanje i u ostalim sektorima. Zato je prioritet njih podržati i pomoći im da sa što manje problema izađu iz nastale krize”, dodali su iz MBA.

Kako vrijeme prolazi, kako su naveli, tako se i mjere za pomoć i podršku biznisu moraju dopunjati.

“MBA i dalje pažljivo prati glas biznisa i evidentira probleme na koje članovi ukazuju”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: