Agrobudžet predstavljen u Golubovcima i Tuzima: Poljoprivrednici zainteresovani za bespovratnu podršku

“Poljoprivredni proizvođači iz Opštine Tuzi, osim za podršku proizvodnji povrća, zainteresovani su za podršku prilikom izgradnje bunara i bistijerni, kao i za nabavku namjenske mehanizacije”, kazali su iz Ministarstva
52 pregleda 1 komentar(a)
Agrobudžet, Golubovci, Tuzi, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Agrobudžet, Golubovci, Tuzi, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 19.02.2018. 17:39h

Poljoprivrednici iz Golubovaca i Tuzi, kojima su danas predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili ovogodišnji Agrobudžet, bili su zainteresovani za gotovo sve mjere podrške koje se sprovode.

Zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, koji su u velikom broju prisutvovali radionici, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su sve mogućnosti za dobijanje podrške, kriterijume prihvatljivosti, vrste investicija koje se podržavaju, kao i procedurama za prijavljivanje na javne pozive i dobijanje direktne podrške.

“Poseban akcenat stavljen je na nove mjere podrške i novine u okviru dosadašnjih mjera”, navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednici su bili zainteresovani za gotovo sve mjere podrške koje se sprovode u okviru Agrobudzeta. Proizvođače iz Opštine Golubovci posebno je interesovala podrška investicijama u povrtarsku proizvodnju, za koju je javni poziv, upravo, danas objavljen, a kroz koju od ove godine, u skladu sa ranije iskazanim sugestijama i potrebama proizvođača, uvedena i podrška za nabavku folija za plastenike.

“Poljoprivredni proizvođači iz Opštine Tuzi, osim za podršku proizvodnji povrća, zainteresovani su za podršku prilikom izgradnje bunara i bistijerni, kao i za nabavku namjenske mehanizacije”, dodali su iz Ministarstva.

Kao i u svim opštinama u kojim je do sada bila promocija, pokazano je veliko interesovanje za podršku mladim farmerima, koja je ove godine dodatno unaprijeđena.

“Mladi ljudi sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinaske struke, za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi mogu dobiti bespovratno deset hiljada eura, a od ove godine starosna granica povećana je sa 30 na 35 godina”, rekli su iz Ministarstva.

Dodatno, mladi farmeri imaju veći procenat bespovratne podrške kroz javne pozive za podršku investicijama, kao i predstojeći IPARD.

Poseban fokus bio je na direktnim plaćanjima plaćanja u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, i predstavljanju mjera podrške namjenjenih ruralnom razvoju.

“Minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji smanjena je sa 0,5 na 0,3 hektara, osnovna premija je 180 eura po hektaru, a povećana je dodatnih deset eura za mlade korisnike. Sa istim ciljem a to je uvođenje što većeg broja korisnika u sistem subvencija, smanjeni su kriterijumi i kad su u pitanju direktna plaćanja u stočarstvu”, dodaje se u saopštenju.

Za svaku od pojedinačnih mjera objašnjeno je koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijume prihvatljivosti, potrebna dokumentaciju koju je potrebno dostaviti Ministarstvu, i u kojim rokovima.

“Mjerama ruralnog razvoja, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradja bunara i bistjerni, razvoj klastera”, precizirali su iz Ministarstva.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu od 50, 60 ili 70 odsto od vrijednosti investicije u zavisnosti od programa.

Najavljen je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i pojašnjeno da će u narednom periodu biti raspisan javni poziv.

“Proizvođači sa područja gradske opštine Golubovci i opštine u sastavu Glavnog grada Tuzi, koji do sada nijesu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, pozvani su da to učine, jer je to osnovni uslov za korišćenje bilo koje od mjera podrške”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: