Pejović: Formirati fond za podršku poljoprivrednicima u Zeti

Dodaje da je u stočarskoj proizvodnji potrebno omogućiti i subvencionisati nabavku neophodne stočne hrane.
655 pregleda 17 komentar(a)
Novica Pejović, Foto: Demokrate
Novica Pejović, Foto: Demokrate

Odbornik Demokrata u SO Golubovci, Novica Pejović pozvao je na formiranje fonda za podršku poljoprivrednicima u Zeti.

"Članom 20 stav 1 Statuta Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci propisano je da Opština uređuje, organizuje i stvara uslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje i uslove za korišćenje poljoprivrednog zemljišta i obavlja druge poslove iz ove oblasti. S obzirom da je Zeta najveći poljoprivredni region u državi, potrebno je da proizvođačima budu već sada poznate sve mjere koje će im biti na raspolaganju u ovoj neizvijesnoj proizvodnoj godini. Prva mjera za koju nisu potrebna novčana izdavanja je da se oslobode poreza na nepokretnosti svi registrovani poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini imali aktivan status i koji do kraja maja tekuće godine prijave proizvodnju. Takvih proizvođjača u Zeti ima 404", rekao je Pejović.

Kaže da Opština treba da pripremi format dozvole koju će posjedovati svi registrovani poljoprivredni proizvođači i koja će im garantovati da mogu svim danima da obavljaju poljoprivredne radove na imanjima koja nisu u neposrednoj blizini njihovih stambenih objekata.

"Odgovarajućim i zakonski dozvoljenim preusmjeravanjima sredstava iz lokalnog budžeta formirati fond u iznosu od 75.000 eura namijenjenih poljoprivrednicima. Takođje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja potrebno je obezbijediti dodatnih 25000 eura kao dopunu ovom fondu. Ukupna sredstva u iznosu od 100.000 eura bi se planski plasirala ovdašnjim poljoprivrednicima u svim zastupljenim granama poljoprivrede. Kako će sadnja i sjetva najvećeg broja povrtlarskih i ratarskih kultura biti obavljena do kraja aprila mjeseca, potrebno je već sada razmišljati o plasmanu onoga što se proizvede. S tim u vezi potrebno je odrediti za najzastupljenije kulture pojedinačno minimalne prodajne cijene. Ukoliko na tržištu u određenim momentima dođje do pada cijena ispod ovog nivoa, potrebno je subvencionisati plasman tih kultura u iznosu od 20 posto od utvrđene minimalne prodajne cijene. Kako od voćarskih kultura prve prispijevaju jagode, potrebno je proizvođačima koji su prijavili ovu vrstu proizvodnje subvencionisati nabavku potrebne ambalaže kako bi na taj način umanjili svoje troškove. Za poznije voćne vrste kao i za proizvođače stonog grožđa potrebno je pripremiti posebne mjere podrške."

Dodaje da je u stočarskoj proizvodnji potrebno omogućiti i subvencionisati nabavku neophodne stočne hrane.

"Upitno je da li će je na tržištu biti dovoljno kao i da li će cijene ostati na dosadašnjem nivou. Za sve one domaćine koji žele u funkciju da stave neki zemljišni kompleks koji godinama nije bio obrađivan potrebno je subvencionisati nabavku goriva u visini pripadajuće akcize", zaključio je Pejović.

Bonus video: