Analitičari drastično smanjili prognoze za cijenu aluminijuma

„Trenutno više od 50 odsto svjetske proizvodnje primarnog aluminijuma pravi gubitke“, tvrdi analitičar tržišta Goran Đukanović
1534 pregleda 0 komentar(a)
Goran Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Goran Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti

U anketi koju je Rojters sproveo početkom aprila, za prognozu cijena obojenih metala u ovoj i narednoj godini, analitičari su osjetno smanjili prognoze za cijenu aluminijuma, u poređenju sa januarskom anketom.

„Prosječna prognoza analitičara (24 ih je učestvovalo) za ovu godinu iznosi 1623,3 USD/t , u poređenju sa 1784,4 koliko je prognozirano u januaru. Srednja prognoza cijene za 2021.godinu iznosi 1737.5 USD/t ( a u januaru je iznosila 1845.3 USD/t). Ako bi se ostvarila ova srednja prognoza za ovu godinu to bi bila niža prosječna cijena aluminijuma u odnosu na 2009. i najniža prosječna cijena od 2003.godine“, kazao je „Vijestima“ jedan o učesnika ankete Goran Đukanović, analitičar tržišta aluminijuma i konsultant.

U isto vrijeme, analitičari su povećali prognozu viška aluminijuma na tržištu, na 2,6 miliona tona u ovoj godini, sa 350.000 tona metala u januaru.

„Smanjene prognoze nisu iznenađenje jer nema sumnje da će pandemija koronavirusa značajno uticati na smanjenje industrijske proizvodnje i potražnje, kao i na ukupan pad ekonomske aktivnosti u svijetu“, istakao je Đukanović.

Nakon nekoliko godina postepenog smanjenja zaliha u svijetu (naglo i rekordno povećanih tokom Svjteske ekonomske krize 2009.) realno je, prema riječima Đukanovića, očekivati da zalihe aluminijuma ponovo porastu u ovoj godini.

„Trenutno se ukupne svjetske zalihe procjenjuju na oko 12 miliona tona, ili milion tona više u odnosu na decembar. Usljed smanjene potražnje (prije svega od auto industrije) i pada cijene aluminiujuma (u petak 1428.5 USD/t, keš, LME), smanjenje proizvodnje, ali i zatvaranje fabrika je neminovno ove godine“, tvrdi Đukanović.

Ipak, većina proizvođača (elektroliza) vjerovatno će izdržati do jula ili avgusta, ali ako se ovo stanje izolacije „ne završi do septembera mnoge fabrike će morati da obustave proizvodnju“.

„Trenutno više od 50 odsto svjetske proizvodnje primarnog aluminijuma pravi gubitke“, naglasio je Đukanović.

U slučaju da se pandemija okonča do ljeta (jula), u drugom dijelu godine, kako je dalje dodao, može se se očekivati snažan ekonomski rast potpomognut fiskalnim stimulansima u vodećim svjetskim ekonomijama.

„To bi značilo i rast potražnje i cijena metala. Ipak, neki značajniji rast cijene aluminijuma ne treba očekivati u narednih nekolkio godina. I za slučaj da se desi da cijena privremeno poraste na 1900 – 2000 USD/t to bi rezultiralo restartovanjm proizvodnih kapaciteta, viškom metala na tržištu i padom cijene. Zato je takav, eventualni, skok cijene neodrživ“, zaključio je Đukanović.

Posljednje cijene aluminijuma na Londonskoj berzi metala iznose svega oko 1.428 dolara po toni metala.

Bonus video: