Ministarstvo rada zatrpano zahtjevima socijalno ugroženih

Ministarstvo rada potrošilo polovinu novca iz svog budžeta na isplatu jednokratnih socijalnih naknada, taj resor zatrpan novim zahtjevima zbog aktuelne krize
7887 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka Kolegijuma Skupštine, sindikata i resornog ministra, Foto: Igor Šljivančanin
Sa sastanka Kolegijuma Skupštine, sindikata i resornog ministra, Foto: Igor Šljivančanin

Ministarstvo rada i socijalnog staranja potrošilo je do sada polovinu novca na isplatu jednokratnih socijalnih naknada od ukupno 700.000 koje za tu namjenu ima u ovogodišnjem budžetu. Od izbijanja epidemije koronavirusa, broj zahtjeva za pomoć je značajno uvećan pa je procjena da bi za pristigle zahtjeve, ako bude došlo do isplata, trebalo oko dva miliona eura.

“Vijestima” je saopšteno iz više izvora da je to saopštio ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić juče na Kolegijumu predsjednika Skupštine. Sastanku su, osim članova Kolegijuma, prisustvovali generalni sekretari Unije slobodnih sindikata (USS) i Saveza sindikata (SSCG) Srđa Keković i Duško Zarubica i direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta.

Prema saznanjima “Vijesti”, Purišić je kazao da imaju blizu 9.000 korisnika socijalne pomoći koja u prosjeku iznosi oko 80 eura, a da je broj zahtjeva zbog aktuelne situacije uvećan između dva i tri puta. Jedna od opcija je da se iz tekuće budžetske rezerve, nakon usvajanja izmjena Zakona o finansiranju političkih partija, nadomjesti tih dva miliona. Prenose da je Purišić naveo da to sve “mora biti rađeno transparentno”.

kemal purišić
Iz budžetske rezerve može što nedostaje: Purišić juče ispred Skupštine(Foto: Savo Prelević)

Vlada je predložila izmjene Zakona o finansiranju političkih partija kojim se omogućava isplata socijalnih davanja u izbornoj godini i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti. Predlog će biti na dnevnom redu sjednice parlamenta koja bi, prema inforamcijama sa Kolegijuma, trebalo da bude 22. aprila. Konačni dnevni red te sjednice još nije utvrđen i nije sigurno da li će nešto od mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica izavanih aktuelnom krizom biti pretočeno u predloge zakona. Za 29. april je planiran premijerski sat.

Sindikati ponovili zahtjeve

Predstavnici sindikalnih organizaciji ponovili su zahtjeve u vezi sa poboljšanjem predloga drugog paketa mjera tima Vlade za pomoć građanima i privredi. Očekuju podršku poslanika da se proširi pomoć.

Ključna zamjerka dvaju sindikata je što se za zatvorene djelatnosti koje zbog epidemiološke situacije ne mogu da rade planira samo subvencija države od 70 odsto minimalne zarade, što je oko 155 eura. USS smatra da tu sumu treba povećati na 70 odsto prosječne zarade (360 eura) uz pune doprinose i to za one preduzetnike, mala i srednja preduzeća koja su prošle godine imali dobiti do 30.000 eura, a toj kategoriji koja je imala dobit veću od 30.000 eura da se subvencionira zarada u iznosu od 100 odsto bruto minimalne, koja iznosi 364 eura. SSCG insistira da za zatvorene djelatnosti država isplati subvenciju od 222 eura koliko je minimalna zarada.

Keković
Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković(Foto: Savo Prelević)

Iz Skupštine je saopšteno da je na sastanku ukazano na neophodnost da se predlogom mjera mora voditi računa o periodu njihove obuhvatnosti, kategorizaciji ugroženosti i potrebi definisanja različitih nivoa i vidova podrške, na transparentan i sveobuhvatan način. Učesnici Kolegijuma saglasili su se da je neophodno redovno pratiti i procjenjivati razmjere ekonomske krize da bi se mjere unapređivale u cilju očuvanja privredne održivosti.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović, koji je novinarima najavio planirane aktivnosti, kazao je da “ne žele da uzurpiraju medijski prostor, već da se on ostavi za junake ovog vremena - ljekare, vojsku i policiju”.

Novi paket mjera, koji bi trebalo da bude usvojen krajem ove ili iduće sedmice, odnosi se na subvencije za april i maj za isplatu 70 odsto minimalne zarade (155 eura) za zaposlene u preduzećima gdje je zabranjen rad, kao i za radnike u karantinu, izolaciji i one koji su iskoristili mogućnost da ostanu kod kuće da bi čuvali djecu koja nisu starija od 11 godina, a i na oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na taj dio zarade.

Planiranim subvencijama Vlade su obuhvaćene i ugrožene djelatnosti, gdje spadaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih, u iznosu od 50 odsto minimalne plate. U paketu su duple subvencije za struju socijalno ugroženim kategorijama i plaćanje dijela računa ugroženima, isplata jednokratne pomoći od 50 eura nezaposlenima, subvencije poslodavcima za zapošljavanje novih radnika, odnosno registrovanje radnika koji su do sada radili na crno...

Procjena iz Ministarstva ekonomije je da će subvencije zarada državu koštati oko 32 miliona, što je u bruto iznosu sa ostalim dijelom paketa oko 50 miliona. Prvi paket mjera je uključio odlaganje poreza i doprinosa na zarade i moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza do 90 dana, kredite IRF-a za poboljšanje likvidnosti i jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižim primanjima i dijelu korisnika socijalne pomoći.

Prioritet očuvanje radnih mjesta

Zarubica je kazao “Vijestima” da su od većine poslanika uvjeravanja da će zahtjevi obje sindikalne organizacije biti podržani.

“Saglasili smo se da je prioritet očuvanje radnih mjesta, a SSCG je ostao na stanovištu da podsticajne mjere što prije treba usvojiti i sprovesti”, istakao je Zarubica, uoči današnjih finalnih razgovora poslanika sa predstavnicima izvršne vlasti. Potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministri finansija i ekonomije Darko Radunović i Dragica Sekulić danas će sa članovima Kolegijuma parlamenta razgovarati o predlogu drugog paketa mjera za pomoć građanima i privredi

Bonus video: